top of page

Pol litra lahko častimo po predhodnem dogovoru (posodobljeno 3. 4. 2020)

Rdeči križ Slovenije je že objavil aktualne informacije o ukrepih pri krvodajalcih za preprečevanje prenosa virusa korona. Pri tem je pomembno, da neodložljiva zdravljenja, za katere se porabljajo enote darovane krvi še vedno potekajo in zato določene krvodajalce na odvzem povabijo. Zaradi večjega pomanjkanja krvi lahko krvodajalci tudi sami kontaktirajo Center za transfuzijo krvi in se dogovorijo za obisk.

Vir slike: Pixabay

Posebni postopek darovanja krvi v času ukrepov

Omejitev v tem času ne manjka in tudi krvodajalci morajo paziti, kdaj in pod katerimi pogoji darujejo kri, dokler veljajo ukrepi. Da bi osebje, darovalce, prejemnike in druge morebiti izpostavljene posameznike čim bolj zaščitili, je postopek za darovanje krvi v času veljavnosti ukrepov sledeč:

1) potrebni darovalci so na odvzem pozvani z sms sporočilom, 2) ti se potem odzovejo s klicem, 3) med klicem osebje na drugi strani preveri pogoje prihoda na odvzem in se z darovalcem dogovori o uri prihoda.

Dopolnitev 3. 4. 2020:

Tudi krvodajalci, ki ne bodo prejeli sporočila, lahko sami kontaktirajo Center za transfuzijsko medicino in se dogovorijo za termin. Še vedno velja, da se morajo krvodajalci s transfuzijskim centrom pred prihodom dogovoriti o uri prihoda.

Podatki, pridobljeni do dne objave obvestila (RKS, 16. 3. 2020) še ne kažejo, da bi se virus prenašal s krvjo, a je jasno, da je za vse potrebno omogočiti razmere, v katerih se nevarnost prenosa po znanih poteh zmanjša na minimum. Zato RKS poleg običajnih pogojev za odvzem krvi opozarja tudi, da krvi ne smejo darovati tiste osebe, ki: - so v zadnjih 28 dneh bili v tujini, - imajo prehlad, kašljajo ali kihajo, - imajo povišano telesno temperaturo, - prebolevajo nalezljivo bolezen, - so bili v stiku z obolelo osebo ali - so v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

RKS tako vse krvodajalce prosi, da na odvzem ne prihajajo brez predhodnega dogovora o terminu ter izpolnjevanju pogojev. Pravila veljajo tudi za študente krvodajalce, ki se vključujejo v akcije “Častim pol litra”.

Prav tako prosijo vse krvodajalce, da jih v primeru bolezenskih simptomov, ki bi se pojavili v 2 tednih po odvzemu krvi, o tem obvestijo.

Commentaires


bottom of page