top of page

Poletne temperature? Občutek vročine lahko zmanjšamo tudi z ustrezno prehrano

Poletje se je končno vrnilo v Celje. Sicer ne moremo reči, da bomo imeli kakšen resničen hud vročinski val, kot so ga deležni so-unijci bolj severno od nas, a vendar je zoprno, ko je podnevi skoraj 30, ponoči pa temperatura ne pade pod 20. Ja, to nam vremenoslovci obetajo v naslednjih dveh tednih. Sami se lahko temperaturam prilagodimo tudi s primerno hrano.

Kaj naj jemo sedaj, ko so subvencije za študentsko prehrano zamrznjene? Pa še tako vroče je - komu se pa da kuhat v tej vročini? Pereči vprašanji v času “študentskih poletnih počitnic”, ki tarejo marsikaterega med nami. Če še vedno uživamo v hotelu mama, imamo sicer mogoče srečo, da nas vsak dan pričaka sveže pripravljene domače kosilo. A če smo sami in vajeni jesti samo “na bone”, je to verjetno malce večja zadrega ... Kaj pa če je v bistvu odgovor na obe vprašanji isti? Ubijmo torej 2 muhi na en mah in si poglejmo, kaj “vročinsko neobremenjujočega” si lahko pripravimo v naslednjih tednih.

Nekaj enostavnih študentskih idej za obroke, ki zmanjšajo občutek vročine

Zajtrk s čajem, ne kavo!

Zajtrk je najpomembnejši obrok dne in ob njem si namesto kave raje privoščite - čaj! Pravijo, namreč, da kofein dehidrira. Zeliščni, sploh metin čaj, pa bo še najbolj prijetno umiril vročino. Če si sredi poletja res ne morete predstavljati, da bi pili topel čaj, pa si vanj dodajte še nekaj kock ledu in imeli boste - ledeni čaj! Ampak vam priporočamo, da vanj ne dodajate sladkorja in prav tako ne uživate sadnih sokov. Slednje je še posebej mamljivo v kakšnih resortih, kjer ste morda na počitnicah in je zajtrk na račun hotela. Ne nasedajte sokovom iz naprav, saj gre za zelo sladke pripravke, mešane z vodo.

Za zajtrk se izognite večjim količinam sladkorja tudi na splošno. Na primer belemu kruhu, marmeladam, sadnim jogurtom - sploh tistim brez maščob ... Velike količine te sodobne bele kristalne "droge" bodo kljub trenutnemu dvigu občutka sreče kmalu postale tisto, kar bi vaše telo skuhalo od znotraj. Sladkor je namreč bogat z energijo, ki se ob presnovi sprosti, običajno pa se skriva tudi v večini kosmičev in drugih pripravkov, ki smo jih za zajtrk vajeni zmešati z mlekom. Bolje je, da si sami skuhate kosmiče, ki prej niso preveč “obdelani” (ovsene, pirine …). No, tudi mleko morda malo razredčite ali zamenjate s kakšnim rastlinskim nadomestkom. Za kokosovo vodo na primer pravijo, da zelo pomaga pri rehidraciji. Morda pa poskusite?

Kosilo: Žitarice so dobre tudi v solati

Polnozrnate, seveda. Da se ne “skuhamo” ob topli rižoti, pirini ali ajdovi kaši (lahko tudi proseni ali iz kvinoje), bo čisto v redu, da žito najprej pripravimo, kot smo vajeni. Ali kot piše na embalaži, če nismo. Posebej narežemo svežo ali prej popečeno zelenjavo. Med prvo lahko uvrstimo zeleno solato, papriko, paradižnik, kumaro, čebulo in podobne vrtnine, ki jih tudi sicer uporabljamo v solatah. Popečemo pa običajno kakšne bučke, melancane, korenje … Morda pokuhamo še lečo ali grah oziroma drugo stročnico, ki bo našemu obroku dodala še nekaj beljakovin. Vse skupaj zmešamo, začinimo, ohladimo in takšno žitno solato, ki je v bistvu že cel obrok, hranimo v hladilniku. Ko se je lotimo, lahko poleg zmešamo še tuno ali spečemo file piščanca. Lahko pa tudi ne, kakor nam je ljubše.

Za večerjo namesto pice in piva raje zelenjavno juho, kos lubenice ali lahko solato

Ob večerih moramo misliti ne le na polne želodčke, ampak tudi na spanje. Najlažje si lakoto potešimo s kakšno juho. Lahko naredimo enostavno enolončnico, v kateri skuhamo več vrst zelenjave. Dodamo lahko tudi kakšen krompir, ki nas lažje nasiti ali pa ovsene kosmiče, ki bodo prav tako dali občutek polnosti. Če nočemo zelenjave “razkuhati”, jo lahko najprej prepražimo, potem pa samo zalijemo z vodo. Druga možnost so kremne juhe, ki jih dobimo iz paradižnika, špinače, cvetače, brokolija, graha, korenja, buč … Zanje zelenjavo pokuhamo in ko je mehka, jo zmiksamo (ali “zblendamo”). Če pogrešamo bolj poln okus, dodamo malce sojine omake, začinimo z dišavnicami, pri soli pa ne pretiravamo.

Seveda je dobra rešitev tudi lahka solata - samo izogniti se je treba majoneznim in sirnim prelivom, ki jo itak samo “zapacajo”. Če nas ne moti preprostost zadnjega obroka v dnevu, pa si privoščimo lubenico ali melono. Tudi jagodičje ali kakšen mango pride prav za osvežitev in užitje vitaminov ter mineralov. Seveda pa si sadje privoščite kot za prigrizke čez dan. Da ne bo skušnjava po piškotih ali krompirjevem čipsu prevelika.

Želimo vam, da v teh vročih dneh, namesto da skuhate sebe, raje skuhate kakšen domač lahek obrok. Dober tek! :)

Comments


bottom of page