top of page

Poletno izpitno obdobje še vedno v duhu epidemije

Študentje Univerz v Ljubljani in na Primorskem bodo poletno izpitno obdobje pričeli že s 1. junijem. Članice Univerze v Mariboru pa z izpiti začnejo teden dni kasneje. Drugi semester je (skoraj) v celoti potekal na daljavo, za izpite pa bodo predavalnice lahko ponovno odprle svoja vrata. Splošna priporočila sicer pozivajo k čim večjemu obsegu izvedbe študijskih obveznosti na daljavo, a vendar se profesorji raje odločajo za izpite v predavalnicah, kjer bodo veljala pravila, skladna s proti-epidemiološkimi ukrepi.

Vir slike: Unsplash

Navodila o izvajanju študijskega procesa na vseh univerzah vključujejo tudi poziv k opravljanju izpitov na daljavo, v predavalnici pa le, če drugačna izvedba ni mogoča. Tudi ustni zagovori zaključnih del bi se naj izvajali na ta način, kot smo navedli že v zadnjem prispevku o razpisanem administrativnem koncu epidemije.

Pravila za opravljanje izpitov še vedno v duhu proti-epidemioloških ukrepov

Za študente, ki se bodo izpitov morali udeležiti v predavalnicah, veljajo splošna pravila oziroma navodila NIJZ, ki jih navajajo tudi slovenske univerze ter njihove članice. Spodaj jih povzemamo po objavi z dne 14. 5. 2020 na spletnem mestu Univerze v Ljubljani:

  • zagotovljena mora biti razdalja med študenti vsaj 1,5 m,

  • na voljo mora biti možnost umivanja oz. razkuževanja rok,

  • glede na naravo dela je potrebna zagotovitev ustrezne varovalne opreme (maske, rokavic itd.), skladno s priporočili NIJZ in MZ RS,

  • predmete v predavalnici je po končanemu skupinskemu delu potrebno razkužiti in prostor prezračiti,

  • izvedba mora biti v najkrajšem možnem času,

  • študenti, ki imajo simptome in znake okužbe dihal, naj ostane doma in se ravna po že znanih priporočilih,

  • fakultete morajo imeti izdelane varnostne protokole, o katerih moramo študenti biti obveščeni.

Vsem študentom želimo uspešno, predvsem pa zdravo izpitno obdobje.

Comments


bottom of page