top of page

Pomen zelenih površin v mestu

Parkiriščne tople grede in betonsko-asfaltne površine so idealni pogoji za še dodaten dvig temperature v urbanih središčih. Zelene površine so tiste, ki lahko pomagajo ohladiti zrak in zmanjšujejo učinek mestnega toplotnega otoka ter dajejo prebivalcem boljše pogoje za življenje tudi v poletnih mesecih. A to ni edini pomen zelenih površin v mestu. Več jih lahko izveste, če nadaljujete z branjem …

Vir slike: Unsplash

Zelene površine v mestih izboljšujejo kakovost okolja

Ko pomislimo na drevo, pomislimo na manj onesnaženja, boljšo kakovost zraka in osvežilno senco. Ne le kot “mestna pljuča”, ki pomagajo vračati kisik v zrak, parki, zelenice in druge mestne zelene površine so pomembne tudi kot površine za druženja, sploh v poletnih mesecih. Celjani imamo kar veliko srečo, saj je naše mesto precej zeleno. Parkovne površine najdemo ob šolah, vrtcih, spalnih naseljih, ob Savinji … v neposredni bližini imamo mestni gozd in park!

Narava v urbanem središču uravnoveša betonske in asfaltne, peščene in druge funkcionalne površine. Pri tem so še posebej problematična odprta parkirišča, saj zaplate pločevine delujejo kot topla greda. Na lastne oči lahko ta učinek vidite na primer ob Luki Koper, kjer so parkirana vozila za nadaljnji transport, nad njimi pa v poletnih dneh zrak kar “migeta” od vročine. No, na res vroč delovni dan pa tudi na našem parkirišču za spodnjim gradom.

Družbena vloga zelenih površin

Počitek in sprostitev ob rečni strugi s knjigo v roki, poletne športne aktivnosti v parkih, zelenice pred bloki, kjer se lahko igrajo otroci … tudi vse to predstavlja pomemben del mestnega življenja. Nekateri celo pravijo, da v največjih betonskih džunglah razvitega sveta bolj zelena območja povečujejo vrednost bivalnih objektov, saj se ljudje tam veliko raje naseljujejo in je zato povpraševanja več.

Tudi na nas, meščanih je, da se čim bolj zavemo pomena vseh trat, dreves in vrtov v našem mestu, saj imamo možnost sodelovati pri oblikovanju okolja preko formalnih mehanizmov. Pri tem je pomembno, da smo primerno obveščeni in se pozanimamo, kaj se dogaja ter kako se lahko naše mestno okolje še izboljša.

Comments


bottom of page