top of page

Popolnoma pripravljeni na jesensko izpitno obdobje

Kemik ima dovolj črnila. Svinčnik je ošiljen. Baterije v kalkulatorju popolnoma nove. Snov pa v glavi. Še ni rekel noben študent med 15. julijem in 15. avgustom. Zadnji praznični podaljšan vikend je že za nami in skupaj s termini drugih rokov popravnih izpitov je tudi študente ujel vlak zadnjega izpitnega obdobja pred vpisom v višji letnik. Smo pripravljeni?

Seveda tudi to izpitno obdobje ni kaj drugačno od ostalih. Le malce bolj nam delajo živci, saj bo od uspeha morda odvisen naš vpis v naslednji letnik. Zato je dobro, da se še malce bolj dosledno pripravimo in oddelamo izpite po svojih najboljših močeh. Da bo to lažje, se spomnimo, kaj vse nam lahko pomaga in kako se pripravimo.

Zadnji nasveti, da se popolnoma pripravite na jesensko izpitno obdobje

Preverite, če imate pravo literaturo Knjige, zapiski, rešene vaje, seminarske naloge, pa tudi nasveti kolegov in stari (rešeni) izpiti koristijo pri učenju. Ni toliko bistveno, da imate vse - bolj je bistveno, da veste, da imate prave stvari. Če profesor da več vprašanj iz predavane snovi, so verjetno dovolj zapiski. Če pa so naloge bolj podobne vajam, se morda posvetite njim. V vsakem primeru se je pametno pozanimati, katere tematike, vprašanja in morda celo odgovori vam bodo najbolj koristili.

Sodelujte s so-študenti Učite se skupaj, predelajte vsak del literature in si nato razdelite zapiske, ustvarite skupino na eni od spletnih platform ali družbenih omrežij in objavljajte vse informacije na eno mesto, da se boste enostavno znašli. V slogi je moč, pravijo.

Ste se sploh prijavili na izpit? Nikar ne pozabite najpomembnejšega! Prijave na izpit so običajno odprte do 5 dni pred razpisanim rokom. Če ga slučajno zamudite, poskusite še na referatu. Do dva dni pred samim izpitom bi vam moralo uspeti. Če ste res popolnoma pozabili, pa poskusite pri profesorju. Morda pa vam pride naproti in boste izpit lahko opravljali, le vpisal vam ga bo prihodnjič.

Preizkusite svojo “obvezno opremo” Kemični ali navadni svinčnik, s katerim pišete, naj bo prej preizkušen in naj bo čim bolj svež, da boste sigurno imeli dovolj črnila. Za vsak slučaj si pripravite še kakšno rezervo. Če pišete s tehničnim svinčnikom, poskrbite še za rezervne “minice”. Tabele, priročniki in druga morebiti dovoljena pomagala vam bodo prišla prav, le če boste res vedeli, za kaj so in kako jih uporabljati. Zato jih pred izpitom dobro naštudirajte.

Bodite samokritični Do zadnjega dne učenja za izpit bodite čim bolj kritični do svojega znanja, tudi če to že meji na dvom. Ampak ne v vaše sposobnosti, ampak v to, da ste naredili že vse, kar bi lahko. Kajti vedno lahko storite več. A ko pride večer pred izpitom in ste knjige dali na stran, da se pred dnevom “D” še dobro naspite, ponovno najdite svojo samozavest in naslednje jutro pogumno odkorakajte na izpit.

Želimo vam vso srečo!

Comments


bottom of page