top of page

Pravice in dolžnosti iz naslova študentskega dela

Snovalci projekta Korak naprej so objavili novo brošuro o študentskem delu. Vsebuje vse potrebne napotke, ki jih potrebuješ, če želiš ob študiju iz naslova svojega statusa zaslužiti še kakšen evro. Mi smo zate zajeli najpomembnejše pravice in dolžnosti iz študentskega dela in jih strnili v tale prispevek, zato le nadaljuj z branjem …

Vir slike: Unsplash

Študentsko delo je odličen mehanizem za opravljanje dela preko študentskih servisov, ki študentom omogoča ob študiju pridobiti izkušnje, reference, razvijati kariero in tudi zaslužiti nekaj denarja. Po novem pa je študentsko delo beleženo tudi v evidenci študentskega dela, ki je uradna evidenca delovnih izkušenj,kar bo še dodatno povečalo težo kompetenc, pridobljenih ob študiju. Tako se bo povečala transparentnost študentskega dela, ob kateri pa mora vsak študent poznati tudi svoje dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz takšne oblike dela.

Pravice iz naslova študentskega dela

Vsak študent, ki ustreza pogojem za prijavo na študentski servis, ima pravico do opravljanja študentskega dela. Gre za občasno oziroma začasno delo, kar je bistvena razlika med študentskim delom in delom v delovnem razmerju. Študent se v organiziran delovni proces vključuje prostovoljno, sredstva za izvedbo dela pa mora zagotoviti delodajalec. Najpomembneje pe je, da mora zagotoviti plačilo, ki je v skladu z zakonodajo, vezano na študentsko delo. Ustrezen delovni čas, odmori in počitki, prav tako pa posebno varstvo delavcev, mlajših od 18 let in prepoved diskriminacije, so tudi pravice študentov.

Obveznosti iz naslova študentskega dela

Davčna obveznost je ena prvih in logičnih, na katere pomislimo. Kadar študent opravlja delo preko napotnice, mora del zaslužka odvajati za prispevke in dohodnino. Pri slednji je še posebej potrebno paziti, da je potrebno akontacijo odvesti od vsakega plačila preko napotnice, ki presega 400 evrov. Preplačana dohodnina se izračuna in vrne po odločbi o dohodnini za preteklo leto. Poleg tega ima študent seveda dolžnost svoje delo opravljati in spoštovati formalni dogovor z delodajalcem glede opravljanja dela v okviru dopustnih možnosti opravljanja študentskega dela.

Podrobnosti o svojih pravicah in obveznostih iz študentskega dela, pa tudi vse ostalo, kar še moraš vedeti o študentskem delu, najdeš v brošuri projekta Korak naprej.

Comments


bottom of page