top of page

Praznični nakupi v zadnjem trenutku

Niso najboljša ideja. Ne spletni, niti klasični. Verjetno nam je to vsem jasno. A vseeno bi lahko pogledali, kako se jih lotiti, da nam morda vseeno uspejo. Če kupujemo lokalno, pri preverjenih trgovcih ali če celo naročimo pri komu, ki ga poznamo osebno, imamo večjo možnost, da nakup uspe. Sploh spletni. Pomembno je tudi, da so izdelki na zalogi in zelo pomaga, če jih lahko prevzamemo osebno. Zakaj in kako? Podrobnosti v nadaljevanju …

Vir slike: Unsplash, avtor: Jeshoots

Božič je že praktično pred vrati, mi pa še nimamo daril. Kako se lotiti lova na domiselna in ne predraga presenečenja, če nimamo ročnih spretnosti in ni druge, kot da nekaj kupimo? Splet je lahko dobra ideja, a vendar moramo paziti, da ne naročimo nečesa, kar bomo čakali en mesec. Če se držimo naslednjih korakov, lahko uspešno izvedemo naš nakup in še pravočasno obdarimo svoje drage.

1. Preverimo, koliko imamo časa v resnici. Včasih kakšne osebe, ki bi ji radi podarili nekaj lepega, ne bomo videli do novega leta. Torej imamo še nekaj dodatnih dni in najprej najdimo primerna darila za tiste, s katerimi se bomo srečali prej. Terminski plan je en bistvenih korakov načrtovanja in vedeti, kdaj kaj potrebujemo nam lahko prihrani marsikateri živec.

2. Naredimo seznam - komu, kakšne vrednosti in kaj približno. Splet nam pri tem lahko zelo pomaga, a vsaj nekaj ključnih besed rabimo, da bomo lahko iskali. Če napišemo samo “darila”, bomo dobili vse.

3. Gremo v akcijo. Takoj. Ni več časa. Pobrskamo po svojih krogih. Na družbenih omrežjih oglaševalci še vedno pritiskajo, tako da najti kakšnega ne bi smel biti problem. A še bolje je, če pobrskamo po lokalnih ustvarjalcih, morda celo takšnih, ki razstavljajo na okoliških sejmih. Preverimo po telefonu, chatu ali drugem digitalnem kanalu, se zaženemo na lokacijo in poberemo ulov.

4. Če se vseeno odločimo naročiti na spletu, pazimo, da je (1) izdelek na zalogi, (2) dobavni rok kratek in (3) bo dostava izvedena delovni dan pred tem, ko ga potrebujemo. Potem moramo izdelek namreč še prevzeti in primerno zaviti.

5. Pripravimo si zavijalni papir ali tisti, bolj leni, kar darilne vrečke. Vseeno je lepše, če se potrudimo in darilo vsaj zavijemo sami. Po možnosti v recikliran papir in z naravno dekoracijo.

6. Najbolje pa je, da si podarimo tisto, česar nam - očitno - primanjkuje. Čas, potrpežljivost, mir, ljubezen in pozornost. Če lahko skupaj spečemo piškote ali pogledamo božični film. Če lahko odložimo telefone in odigramo kakšno namizno igro. Če se zavemo minljivosti trenutka in namesto, da bezljamo po “last minute” nakupih, obdarovanje preložimo na drugo priložnost in se posvetimo drug drugemu v nematerialnem smislu. ;)

Comments


bottom of page