top of page

Praznično okraševanje po študentsko

Študenti radi uživamo v majhnih stvareh. Ena izmed njih so praznovanja iz različnih razlogov, zato se z veseljem pridružimo tudi tradicionalnim. Božično-novoletni okraski tako niso le del naših družinskih bivališč, temveč se dostikrat znajdejo tudi v študentskih sobah in stanovanjih. Kar je super, ker prinesejo prav prijetno praznično vzdušje.

Vir slike: Pixabay

Domiselnost, izvirnost in preprostost niso edina vodila študentskega okraševanja. So tudi trajnostnost, varnost in urejenost. Pri tem je fino, če okraski ne posežejo v naše štipendije, študentske zaslužke in prispevke naših staršev in če se ob okraševanju namesto da bi se jezili, raje zabavamo. Po možnosti v dvoje ali v skupini.

Ustvarimo študentsko praznično vzdušje

Sodobna potrošniška naravnanost vedno ponudi “easy way out”. Tudi kar se okraskov tiče. Za nekaj evrov lahko hitro domov privlečemo kup kiča, ga razporedimo po študentski sobi ali stanovanju in si rečemo: “To je to!” Kaj pa če ne bi?

V veselem decembru si lahko vzamemo nekaj časa in se sami lotimo izdelave okraskov. Recimo snežink iz papirja, kot smo jih ustvarjali že v vrtcu in jih nato obešali po igralnici ali lepili na stekla. Vračanje v otroštvo ni le zabavno, ampak nam lahko tudi vrne tople nostalgične občutke in nas še bolj pogreje v hladnejših dneh. Nič ni narobe če si sobo okrasimo tudi s kakšnim gozdnim “izplenom”. Smrekova vejica ali navadna bodika, ki jo najdete morda doma v maminem vrtu, bi bili kot nalašč. Pri iglavcih le pazimo na smolo in vedeti moramo, da bodo sčasoma iglice odvrgli. Alternativa so gole vejice ali pa posušeni storži, ki jih malce poprašite s srebrnim, zlatim ali belim sprejem - kar vam je bolj všeč.

Dekoracije je potrebno primerno dopolniti tudi s prijetnim vonjem. Okraski iz posušenega sadja (limone, pomaranče, jabolka) izgledajo in dišijo prijetno. Če imate možnost peči piškote, jih naredite s cimetom. Izberite božični čaj in če se odločite za kuhančka, uporabite prave začimbe. Če si prižgete svečke, imejte plamene pod kontrolo in jih ne puščajte prižganih, ko vas ni doma. Enako velja za lučke. Tudi če greste ven za pol ure, raje jih ugasnite.

Prazničnemu vzdušju bo pripomogel tudi kakšen “ugly sweater” dogodek, pri katerem zopet NE greste v trgovino po zadnji model, ampak raje iz omare privlečete tistega starega, ki vam ga je seštrikala še babica. In tekmujete, kateri je bolj nostalgičen. Potem pa puloverje podarite tistim, ki jih morda zebe in si jih ne morejo privoščiti. Zakaj pa ne?

Veseli december še naprej!

Comments


bottom of page