top of page

Pred virtualnim zagovorom zaključnega dela poskrbite za tehniko

Po-koronska realnost nam je prinesla mnogo zanimivih sprememb, ki se odražajo na vsesplošnem komuniciranju, tudi formalnem. Poleg predavanj so se na splet preselili tudi zagovori diplomskih in magistrskih nalog oziroma del. Če je to boljše ali slabše, lahko presodi vsak sam, mi pa bi danes predstavili nekaj tehničnih dejstev, na katera je dobro, da ste pozorni.

Vir slike: Unsplash

Mnogim socialne interakcije preko spletne kamere predstavljajo manj stresa kot neposreden stik z ljudmi, drugim je razdalja odveč in se jim zdi vzpostavitev odnosa s sogovorniki preko interneta nepotrebno zlo. Potem pa je seveda nekje vmes še velik delež tistih, ki jim je vseeno. Kako se zagovor preko spletne aplikacije zdi vam? Lažje, ker poteka v domačem, sproščenem in varnem okolju? Praktično, ker vam ni treba na fakultete, ampak morate imeti samo računalnik s sabo, sicer pa vam ni potrebno prilagajati svojega delovnega ali prostega časa glede na datum zagovora? Nerodno, ker veste, da doma ne bo miru in vam bo pred kamero sigurno “vpadel” vsaj en mlajši član družine ali pasji lajež?

Tehnični "check-list" pred virtualnim zagovorom

Kakorkoli nam je že všeč, naša čedalje bolj digitalizirana resničnost je tukaj. Delovanje tehnologije se nam po večini zdi samoumevno, a vendar se lahko ravno takrat, ko je to najmanj potrebno, zgodi kaj nepričakovanega. Zato preverimo nekatere stvari še pred zagovorom:

Preverite, kako vse skupaj deluje

Verjamemo, da ste se mnogi že udeleževali videokonferenc, pa vendar je pomembna razlika, da boste v primeru zagovora vi zavzeli vlogo tistega, ki predstavlja. Preverite torej, na kakšen način lahko preko izbrane aplikacije delite zaslon in kaj vse se pokaže na njem. Sploh, če ste svojo predstavitev opremili še z zapiski, se prepričajte, da se ob delitvi zaslona ne pokažejo tudi ostalim udeležencem.

Izključite vsa obvestila in druge zvoke, ki jih lahko

Aplikacije za klepet najraje svoja opozorila prikazujejo med projekcijo, ni res? Podobno je pri virtualnih konferencah. Če se le da, izključite vse aplikacije za komuniciranje in preverite, da ne bodo kljub temu pošiljale prikaznih obvestil. Velja tudi za telefon in ostale naprave sostanovalcev. Če je le mogoče si za čas zagovora zagotovite tudi lasten prostor, kjer lahko zaprete vrata in poskusite čim bolj izolirati drug zvoke.

Zagotovite si kakovostno povezavo

Večina nas ima dobro internetno povezavo, a jo običajno delimo z ostalimi sostanovalci. Preverite prenos neposredno pred samim video klicem. To lahko storite enostavno s katerim od brezplačnih spletnih testov za kakovost povezave. Pazite, da bo dober tudi “upload”, ki je običajno dosti nižji od “downloada”, saj boste tudi vi tisti, ki boste prenašali večjo količino podatkov. Kaj pa če povezava ni dovolj dobra? Še vedno lahko povezavo vzpostavite preko svojega telefona, le pazite, da pred tem onemogočite vse klice.

Danes toliko o tehniki, prihodnjič pa rečemo še kakšno o prostoru, osvetlitvi in bontonu komuniciranja na daljavo.

Comments


bottom of page