top of page

Prednosti in slabosti šolanja na daljavo

Izobraževanje na daljavo prinaša številne prednosti, pa tudi slabosti. Osebni stik je tisto, česar nikoli ne bo mogel nadomestiti noben računalnik, je pa samo dejstvo, da smo lahko povezani kljub prepovedi zbiranja, velika prednost, ki pomaga življenju, da teče naprej. Sicer v malo drugačni obliki, a vendar teče, da leta izobraževanja ne bi bila po nepotrebnem podaljšana in da bi vsi lahko svojo izobrazbo dosegli kljub ukrepom v času epidemije.

Vir slike: Unsplash

Za mnoge je prav to bistvena prednost. Obstati na mestu v tem hitečem svetu namreč lahko pomeni tudi ostati pozabljen. Mi se vsekakor ne bojimo, da bi kogarkoli pozabili, saj bomo takoj po vsem tem zopet s polno paro zagnali vse projekte in ponovno poskrbeli za dogajanje v Celju. Do takrat pa se bomo pridno posvetili učenju in študiju na daljavo, ki prinaša naslednje prednosti in slabosti.

Prednosti učenja/študija na daljavo

1. Prva in verjetno največja prednost je, da ga lahko opravljamo kjerkoli in kadarkoli. No, če nismo vezani na kontaktno uro predavanj v živo preko videokonference. 2. Predavanja so običajno posneta in to pomeni, da jih lahko poslušamo še večkrat. Zakaj bi si delali zapiske, če pa lahko pripravo na izpit s poslušanjem posnetka “izvajamo” kar med vadbo ali vsakdanjimi opravili? 3. Introvertirani se lažje pridružijo skupinskim pogovorom preko klepetalnika kot “offline” debati. 4. Za opravljanje nalog je vedno pri roki gradivo, tudi neskončna javno dostopna knjižnica, ki ji pravimo svetovni splet, in iskalniki, s pomočjo katerih lahko poiščemo vsebine, ki bi nam prišle prav pri izpolnjevanju obveznosti. 5. Študiramo lahko v copatih in v svojem najudobnejšem sedišču. Sicer je prav, da kljub fizični oddaljenosti vsaj pri vklopu kamere poskrbimo za svoj urejen videz, a vendar je ta lahko veliko bolj udoben, kot smo vajeni. 6. Zraven lahko pijemo kavo, pojemo kakšen prigrizek, (seveda pazimo, da tega ne počnemo, ko moramo imeti vključen mikrofon ali kamero), celo na stranišče lahko skočimo brez odvečnega opravičevanja, če so predavanja res dolga in ne moremo zdržati.

Slabosti učenja/študija na daljavo

1. Družben stik je za nas vse pomemben. Neglede na našo karakterno odprtost ali zaprtost. Dejstvo je, da kljub tehnološki komunikacijski podpori, ki nam omogoča, da se vidimo in slišimo, ostajamo na distanci. 2. Čeprav smo digitalna generacija, nekateri vseeno niso toliko doma ali imajo celo odpor do računalnikov, aplikacij, prijav v platforme in deljenja osebnih podatkov za namene uporabe določenih orodij. Tistim je učenje na daljavo prava muka... 3. ...kaj šele, če nam nekdo res vdre v naš računalnik ali zlorabi podatke vseh udeležencev izobraževanja. Pač je tako, da vsaka krizna situacija prinese iskalce priložnosti, ki jih bodo tudi z veseljem izkoristili. 4. Pojavlja se vprašanje opravljanja izpitov. Kako lahko zagotovimo pristnost odgovorov in kako reagirati, če pride do tehnične napake? 5. Še ena od slabosti je, da ne bomo mogli opravljati študentskega dela, mednarodnih projektov, se udeleževati kariernih sejmov in drugih organiziranih skupinskih dogodkov, ki nam prinesejo praktične izkušnje ter pripomorejo k naši neformalni izobrazbi.

Kaj je pa tebi najbolj všeč pri učenju na daljavo? In kaj te najbolj moti?

Comments


bottom of page