top of page

Predvidoma brez dviga cen za bivanje v študentskih domovih

Veseli smo, da vam lahko sporočimo super novico: predlog Zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023 ohranja cene v študentskih domovih kljub splošnemu dvigu življenjskih stroškov zaradi podražitev.

Vir slike: Unsplash


Predlog Zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju vključuje tudi zamrznitev cen bivanja v študentskih domovih


ŠOS, organizacije študentskih domov in ostale vključeni deležniki so pri pripravi Zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023 opozorili na odprto vprašanje dviga cen in dosegli vključitev zamrznitve cen stanarin v študentskih domovih v predlog. Na enak način je zamrznitev stanarin že bila predvidena za dijaške domove, problematika pa je še večja, saj se subvencija za ŠD praviloma ne dviguje. Subvencija za bivanje v študentskih domovih še vedno znaša le 21,5 evra mesečno, odkar so jo leta 2017 dvignili za 20 centov. ŠOS zato opozarja, da bo potrebno najti tudi sistemske rešitve, ki bodo za dostopnost bivanja študentov v kraju študija skrbele dolgoročno.


Trenutne cene bivanja v študentskih domovih po Sloveniji


Študentski dom Ljubljana nudi bivanje za študente po ceni subvencionirane stanarine od 46,06 evra za dvoposteljno sobo velikosti 9,5-10 kvadratnih metrov v bloku GE59. Najdražja enoposteljna soba v bloku XI/XII stane 106,74 evrov, višja je samo cena apartmaja II, ki znaša 109,83 evra. Povprečna subvencionirana stanarina znaša 77,25 evra. (Več preverite v septembrskem ceniku.)


Za bivanje v najcenejši dvoposteljni sobi 4. doma Univerze v Mariboru študenti odštejejo 83,22 evrov. Najdražji je apartma v 15. domu, mesečna stanarina namreč znaša 207,19 evrov. Cene enoposteljnih sob se gibljejo od 87,75 evra (4. dom) do 184,55 evra, kolikor stane enoposteljna garsonjera. (Preverite trenutno veljaven cenik za podrobnosti.)


Najdražje je bivanje v študentskih nastanitvah Univerze na Primorskem. Cene brez vključene subvencije s popusti za bivanje vseh 10 mesecev se gibljejo od 93,85 evrov za posteljo v dvoposteljni sobi na južni legi ŠD Portorož do 150,15 evrov za enoposteljno sobo severne lege. Za julij in avgust je mogoče v primeru upravičenih potreb študenta skleniti aneks pod pogoji, ki jih določijo organi UP in UPŠD. (Za podrobnosti si oglejte cenik na njihovem spletnem mestu.)


Comments


bottom of page