top of page

Premagajmo zadnje ovire pri zaključku študija

Kdaj bom že končal(a) to diplomo?! Ali magisterij ali drugo zaključno delo … Včasih se nam zdi, kot da nas študij noče izpustiti iz rok. Sploh v zaključnem obdobju, bolj ko se bližamo ciljni črti, težji so koraki in več je na poti ovir. Ko nam mentor po dogovoru, da res popravimo samo še nekaj malenkosti, pošlje popravkov še za dva meseca raziskovanja, mi pa se že hočemo končno prijaviti na zagovor, bi najraje vse skupaj vrgli v koruzo in šli na zavod za zaposlovanje s stopnjo izobrazbe manj. Samo da se nam ne bi bilo več treba s tem ukvarjati. Znano? No, ne obupajte še. Pripravili smo vam nekaj namigov, kako se upreti skušnjavi lažjega izhoda.

Preveč študentov tik pred zaključkom študija opazi, da se vse skupaj res vleče že predoglo, delodajalec bi jih zaposlil tudi brez diplome (za isto plačo) in starši res že težijo, da je čas za zresnitev in fazo v žilvjenju, ko se je treba odseliti, hoditi v službo in imeti otroke. Le nekaj še stoji na poti. Diploma. Faks je vendar treba končati, če smo zanj že dali toliko in toliko časa - pa tudi toliko in toliko evrov. Strinjamo se, da je dobro eno stvar zaključiti, preden pričnemo z novo in tako se strinjamo tudi z uspešnim okronanjem študijskega obdobja s potrdilom, da smo nekaj v življenju dosegli. A vendar so na poti do tega papirja včasih res popolnoma nesmiselne, a zelo zoprne ovire. Kako jih premagati? Poglejmo ...

5 ovir pri zaključku študija in kako jih premagati

1. Mentor me ne spusti na zagovor.

Ta je ena najpogostejših. Vse je že dogovorjeno, referentka, ki bo sprejela dokumentacijo za zagovor, že nestrpno čaka, diploma je že natisnjena in mehko vezana za ogled pri komisiji, pri mentorju je potrebno prevzeti samo še podpisano vlogo. Ne bo šlo tako zlahka. Namesto prečastitega avtograma avtoritete ste dobili še en A4 litst z na roke napisanimi popravki. Med njimi so popravki popravkov, dvomi v glavno hipotezo in ideje za dopolnitev raziskave. Teorijo bi lahko še bolje predelali, ravno je izšel zanimiv članek ... Vse to in še več z obvezno navedbo postavke “SLOVNIČNE NAPAKE !!”, čeprav je diploma bila že trikrat pri lektorju. Dihajte. Ni druge. Pojdite domov. Še malo dihajte. Pojdite na kavo, pospravite diplomo v predal. Naslednji dan jo vzemite ven, mirno popravite napake po spisku po svojem najboljšem znanju in močeh. Ponovno vrnite. Ponavljajte vztrajno in čim bolj frekventno. Pametnejši običajno odneha.

2. Hočem, da je delo popolno.

No, naj to iluzijo zatremo že v kali. Vsako strokovno delo lahko s časom postaja boljše. Ker se posodabljajo ključne informacije, pojavljajo nove raziskave, odkrivajo nova dognanja. Seveda bi lahko po dodatnem letu raziskovanja naredili še več. Pa vendar to ni potrebno. Če ste dosegli standard za odlično oceno, zakaj bi vlekli vse skupaj v nedogled? Prepričajte se, da je konec in končajte. In občutek ugodja, da ste nekaj zaključili, bo prevladal nad potrebo, da je delo popolno. Ker, kot smo rekli, to absolutno ni možno. Da se potrudite in dosežete relativni maksimum v času in okvirjih, ki jih na vaši stopnji študija imate, pa je seveda zelo pohvalno. In če vas res veseli, zakaj ne bi raziskovanja nadaljevali po zaključku na naslednji stopnji?

3. Računalnik je odpovedal in z njim je šlo vso raziskovanje.

Tukaj se je bistveno osredotočiti na preventivo. Shranjujte vse gradivo v oblak, kot je sedaj moderno. No, prav vam bo prišlo tudi shranjevanje na kakšen zunanji disk, ključek ali kartico. Kakorkoli, dobro je, da “back-up” delate redno ali vsaj po zaključku določene prelomnice pri vašem delu. Kaj pa kurativa? Sigurno imate v imeniku kakšnega računalniškega tehnika, ki bi znal zadevo zopet spraviti v življenje. Poskusite. Sicer vam še vedno ostane vsaj vse tisto, kar ste do sedaj pošiljali po e-pošti.

4. Dobil sem službo in nimam več časa.

Čas je za tisto, za kar si ga vzamete. Seveda ne pravimo, da morate posegati v svoj spanec ali prehrano. Ampak včasih je morda ravno tista ura gledanja prenosov serij na dan dovolj, da zaključite. Še ena dobra ideja je, da (v kolikor še niste začeli) izberete temo, ki jo opravljate na delovnem mestu. Tako boste že dobro poznali vsebino, dodaten študij teoretične osnove pa bo doprinesel tudi vašemu kariernemu razvoju. Če pa ste zaposleni že dlje časa in vam je od študija res ostal samo izpit ali dva in diploma, se lahko pri delodajalcu skušate dogovoriti za študijski dopust. Ko boste imeli določen čas, v katerem morate opraviti, je veliko večja možnost, da se ga boste držali.

5. To me res ne zanima več.

Ok, tukaj pa enostavno ne moremo reči drugega, kot: “Get over it!” Seveda, po toliko vzponih in padcih, ki jih lahko prinese ukvarjanje z zaključnim delom - sploh če se s tem spopadamo prvič - vsak slej ko prej obupa. Nobena izjema nisi. Zato nehaj z jokom in stokom in raje malo stisni zobe. Ko bo uspelo, boš vesel, da si se odločil vztrajati, zato pojdi hitro skuhat še eno kavo in le pogumno!

Vsem, ki to poletje zlagate še zadnje članke, podatke in teze, želimo obilo uspeha pri zaključku študija in vam še enkrat polagamo na srce: “Samo vztrajno do konca!”

Comentarios


bottom of page