top of page

Premagovanje vročine po študentsko

V študentskih stanovanjih redkokje najdemo luksuz, kot je klima, da bi si prijetno ohladili naše prebivališče. Vročinski valovi se pa kar ne nehajo! Kako torej študentje premagujemo vročino poceni in komot? Mi smo staknili glave, malce povprašali okrog in našli kar nekaj idej. Ža komaj čakate, da jih preberete?

Eno pivce pod marelco pa bo, a ne? Ne, ne, ne gre čisto tako … v bistvu alkohol še dviga telesno temperaturo in ni pametno, da ga uživate preveč, če vam je že itak vroče. Mogoče se boste za trenutek ali dva počutili ugodno, a ko bo tisti občutek “mehkosti” izginil, vam bo ostal le še smrdljiv pot.

Kaj torej najbolje deluje za premagovanje vročine po študentsko?

1. Pijte, pijte in še enkrat, pijte!

In ne mislimo prej omenjenega piva. Raje posezite po navadni vodi ali pa si jo popestrite z izotoničnim napitkom - s potom namreč izgubljate tudi pomembne minerale, ki jih boste tako nadomestili. Posebej dober za ohladitev "od znotraj" pa je recimo metin čaj. Lahko si naredite tudi ledenega.

2. Pojdite ven.

Zunaj boste vročino lažje prenašali kot v neohlajenih stanovanjih. Narava se tudi tu izkaže kot najboljša izbira. Drevesa dajejo senco in zadržujejo hlad … če niste ravno sredi tropskega gozda, no. Najboljši so parki, gozdički, lokacije ob hitro pretočnih vodah. Tudi domač amaterski sadovnjak za hišo bo super. Imate celo možnost, da si napnete še visečo mrežo? Kaj še čakate?

3. Lavor vode je zakon.

Poglejte, nič sramotnega ni, da si v ravno prav veliko posodo nalijete prijetno hladno vodo in vanjo potopite svoja stopala. No, če bo to tavelik kuhinjski pisker, v katerem kuhate pašto za celo študentsko familijo, si jih prej res dobro operite, pisker pa tudi, ko ga boste vrnili v kredenco.

4. Najdite ventilator in predenj postavite zmrznjene plastenke vode.

Tudi sam led vam bi znal pomagati, če ga v prostor le uspete dati dovolj; kajti za razliko od mrzle vode potrebuje veliko talilne toplote, ki jo sprejme iz okolja, da se stali in se šele potem prične segrevati. Evo, ko ste se pri fiziki v srednji vprašali, zakaj vam bo koristila termodinamika - zato, da veste take stvari!

5. Jejte lahko hrano.

Za ohranjanje normalne telesne temperature je pametno uživati čim manj začinjeno hrano in se osredotočiti predvsem na sadje in zelenjavo z veliko vode. Kumare, melone, bučke, lubenice - ja, vas že vidimo, kako vpikujete steklenice vodke v slednjo. Spomnimo se, kaj smo rekli glede alkohola? Aja, to je za zvečer, ko bo nevihta že ohladila mesto? No, potem pa na zdravje. ;)

6. Zračite ponoči, zapirajte podnevi.

Ponoči se tudi poleti običajno vsaj malo shladi, zato odprite vsa okna in vrata, zjutraj pa čim prej vstanite, še preden se sonce zopet povzpne dovolj visoko na nebo in znova zakuri. Spustite rolete in si naredite pravo vampirsko sceno, da bo čim manj toplote prodrlo nazaj v stanovanje. In, nikar ne kuhajte, ali - še huje - pecite v pečici!

7. Ne pretiravajte s telesno aktivnostjo.

Če ste že kdaj bili v evropskih sredozemskih deželah na dopustu, potem veste, da od Špancev do Grkov imajo vsi siesto sredi dneva. Valda, saj na 40+ stopinjah pa res nimaš kaj drugega kot počivati! Pri nas temperature sicer niso tako izjemne, a se vseeno izogibajte naporni vadbi ali delu tekom dne, če se le lahko. No, razen če je to plavanje ali potapljanje v prijetno hladni vodi - pa še tisto raje počnite, ko sonce ni ravno najvišje na nebu.

Vročino dobro premagujemo tudi v KŠOC. Pridite kaj naokoli, da se ohladimo skupaj. ;)

Tags:

Bình luận


bottom of page