top of page

Pričetek izvajanja laboratorijskih vaj ter odprtje knjižnic za regije v rdeči fazi

Bomo po koncu prvega semestra le lahko opravili obveznosti na fakulteti? Kakšni so pogoji za vstop v knjižnice? Rdeča faza, po kateri naj bi se ravnali v prihajajočem tednu, študentom prinaša nekaj olajšanja. Študentski domovi naj bi zaenkrat ostali zaprti.


Vir slike: Unsplash


Dekani so v začetku tega tedna prejeli obvestilo ministrstva o prehodu rdečo fazo, saj se kjer večina fakultet in študijskih oz. univerzitetnih knjižnic nahaja v rdeče obarvanih regijah. Rdeča faza bo v 9 regijah, med njimi Osrednjeslovenski, Podravski in Obalno-kraški regiji, veljala od 23. do 29. 1. 2021. Študentom je sedaj omogočeno opravljanje laboratorijskih vaj in drugih individualnih obveznosti na fakulteti, seveda skladno s priporočili stroke. (gov.si, 21. 1. 2021)


Izvajalci študijskih programov pozdravljajo prvi korak v sproščanju ukrepov


Prvi semester se je praktično zaključil, mnogi študenti pa še niso mogli opraviti študijskih obveznosti, za katere morajo obiskati fakulteto. Idealno bi bilo zagotavljanje hitrih testov na fakultetah, s katerimi bi lahko poskrbeli tako za varnost osebja in študentov. Podrobna navodila dekani še čakajo, medtem ko pozdravljajo možnost, da se nadoknadi vsaj del zamujenih obveznosti, vezanih na izvedbo na fakulteti. (RTV SLO MMC, 19. 1. 2021)


Vstop v NUK z masko in ob upoštevanju hišnega reda


Čitalniški prostori v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljana še ne bodo odprti, bo pa mogoče osebno vrniti ali prevzeti gradivo. NUK študente obvešča, da bo od 23. 1. 2021 naprej z uporabo zaščitne maske možno vstopati v prostor za vpis in izposojo (v sobo 4 v pritličju), vendar se tam ne bosta smela zadrževati več kot dva obiskovalca hkrati. NUK svojim obiskovalcem kljub prvi sprostitvi ukrepov ob prehodu v rdečo cono svetuje uporabo spletnih storitev in študentom omogoča pošiljanje gradiva po pošti brez stroškov dostave na domač naslov. (NUK)


ŠOS opozarja na nujnost odprtja študentskih domov v rdeči fazi


Bistveno je, da se dostop do opravljanja študijskih obveznosti “v živo” omogoči vsem študentom. Zaradi razlik v oddaljenosti in regijah njihovih bivališč, je lahko nekaterim kljub odprtju vrat študijskih laboratorijev možnost opravljanja obveznosti otežena ali celo onemogočena. Zato ŠOS, ki sicer vsako sproščanje ukrepov pozdravlja, opozarja, naj se poskrbi tudi za enako možnost dostopa do študijskih središč za vse študente z odprtjem študentskih domov ali vsaj kot izjemo za prehode iz črnih v rdeče regije (v primeru da bo prepoved prehoda ostala).コメント


bottom of page