top of page

Pridruži se pogovoru o NEnasilju

Pereča in za nas, Celjane, lokalna problematika je spodbudila javnost, da se sooči z medvrstniškim nasiljem na konkreten in čim bolj inkluziven način. Pogovorni oddaji NEnasilje, ki jo bo znana slovenska medijska hiša tokrat posnela v Celjskem Narodnem domu, se lahko pridružiš tudi ti.

Vir slike: Unsplash


Dijaška skupnost Celje, Občina Celje in Proplus vas skupaj z nami vabijo na odprto snemanje oddaje, v kateri bodo o nasilju ter načinih, kako ga zmanjšati, spregovorili vsi (potencialni) deležniki. Na oder bodo poleg znanih novinarjev in vzornikov stopili praktično izkušeni strokovnjaki, starši in mladi, ki bodo spregovorili o temi, ki je še zmeraj prevečkrat tabuizirana.


Strpnost, sprejemanje in odprtost so prvi koraki k zmanjšanju nasilja v družbi


Na svetu stalno divjajo vojne. Ljudje so napeti in se prevečkrat prepirajo. Splet je poln vsakršnih vsebin, tudi nasilnih. Ena izmed njih je še posebej zaznamovala celjsko območje. Snemanje nasilnih dejanj z vidika gledanosti ostaja digitalni fenomen, ki tako žrtve kot storilce postavi pred ogledalo družbe, pri tem pa nasilno dejanje še po samem dogodku dosega neverjetne razsežnosti in raznovrsne odzive. Slednji nasilje obsojajo ali pa celo spodbujajo. Iščejo krivce, kažejo s prstom in na nek način še podžigajo situacijo.


Še hujši primeri medvrstniškega nasilja med mladimi se pojavljajo po vsem svetu - med zadnjimi je najbolj odjeknila novica streljanj v Beogradu. Očitno je, da nimamo nadzora nad dogajanjem. Morda ga zaradi hitrega razvoja komunikacijskih kanalov niti ne moremo imeti. Vendar je skrajni čas, da nekaj storimo. Čas je, da se problematike nasilja lotimo na drug način. Čas je, da se umaknemo za korak nazaj in si ogledamo celo sliko. Čas je, da se vprašamo, kaj za preprečevanje nasilnih dejanj lahko storimo sami.


V oddaji o NEnasilju ni cilj najti krivce ali pomilovati žrtev. Cilj je realno presejati situacijo ozaveščenosti o digitalnih trendih ter stanju v šolah. Cilj je skušati pojasniti načine za odkrivanje nasilnih dejanj, ko ta niso očitna ali celo prepoznavanje namere nasilja preden se zgodijo. Cilj je odprto, s sprejemanjem in strpnostjo spregovoriti o vsesplošno družbeno problematiko, v osrčju katere se lahko kaj hitro znajdemo tudi sami.


Zakaj moramo o nasilju spregovoriti javno in na primeren način?


Dandanes se o medvrstniškem nasilju, ki je še vedno prisoten v visoki meri, premalo govori. “Sam si kriv”, “se boste že zmenili”, “sram te bodi” in podobni odgovori, na katere ob klicu na pomoč naletijo otroci in mladi, povzročajo, da se žrtve zaprejo vase in iščejo problematične načine za izhod iz stiske. Tudi tisti, ki si pred nasiljem zakrivajo oči, češ “moj pa že ne”, “imam zlatega otroka”, “saj ima vendar v šolo same lepe ocene”, “doma ni tak, ste ga že izzivali” itd., pri situaciji ne pomagajo. So stvari, o katerih je težko spregovoriti - ali so to stiske, ki izhajajo iz nasilja, ki ga doživljamo ali pa stiske, ki povzročajo, da nasilje izvajamo, je nujno, da jim najprej znamo prisluhniti. Že to velikokrat pomeni ogromen korak na bolje. Še več pa bomo naredili, če pa mladim ponudimo še možnost konstruktivnih rešitev in jim pomagamo najti primerna orodja (kot so pogovori, psihološke vaje itd.) in jih pri iskanju rešitev, ki so boljše od nasilja, podpremo.


Zato je čas, da skupaj odpremo, prevprašamo in prediskutiramo temo mladostniškega nasilja. Pri tem se nam lahko 22. 5. 2023 s prijavo pridružite kar na lokaciji snemanja ob 19.30 ali pa si oddajo na programu POP TV isti dan ogledate pol ure kasneje, ko se bo prenos pričel.


Več o oddaji v objavi medijske hiše.


Comments


bottom of page