top of page

Prijavi se na fakulteto do 18. marca 2022!

Prva prijava je najpomembnejša, saj nam daje največjo možnost, da se uvrstimo na želeno fakulteto. Vsaj statistično gledano je takrat prostih še največ mest za vpis. Ta se s prijavami bodočih študentov polnijo že od 15. februarja, dijaki zaključnih letnikov pa imajo še dober teden dni časa za vpis.

Vir slike: Unsplash


Datumi, ki so najpomembnejši za prvi prijavni rok


Dijaki zaključnih letnikov in ostali zainteresirani za prvi prijavni rok morajo svojo dokumentacijo preko pisne ali e-prijave oddati do 18. marca 2022. Rezultati bodo na voljo že 5. aprila, ko bodo kandidati obveščeni o stanju prve prijave. Takrat bodo znane tudi omejitve oziroma minimumi za vpis. Takoj ob začetku poletnih počitnic, t. j. 24 junija 2022, se začnejo različni preizkusi na fakultetah. Medtem ko bodo ostale fakultete le-te izvedle do 8. julija, pa je izjema Akademija za glasbo, kjer preizkusi nadarjenosti potekajo že 28. maja 2022. V juliju 2022 bo potekal izbirni postopek, o uspehu vpisa pa boste obveščeni konec tega meseca. Medtem bodo znani tudi že rezlutati mature, ki bodo za splošno maturo objavljeni 11., za poklicno pa 6. julija 2022.


Kako izbrati fakulteto, ki bo izpolnila pričakovanja?


Letošnji informativni dnevi na daljavo so prinesli vpogled v študijske programe do tiste mere, kot si jih preko videokonference sploh lahko predstavljamo. Seveda je prav, da se pri takšnih predstavitvah izpostavijo najbolj pozitivni vidiki različnih fakultet in tamkajšnjega študijskega procesa, a vendar realnost prinese tudi drugo plat medalje. Vedno je treba za uspeh nekaj pokazati in predelati snov, ki ni nujno najljubša vsakemu študentu istega izobraževalnega programa. Prav tako poleg tem, ki nas najbolj zanimajo, pridejo še tiste, pri katerih moramo “stisniti zobe”, oddelati kakšno študijsko uro več in zapraviti kakšen dodatni izpitni rok.


Lahko bi torej rekli, da pri iskanju fakultete, ki bi imela vse, kar želite, za začetek ne imeti prevelikih pričakovanj. Pravzaprav bi tako lahko rekli za vsako stvar v življenju. Zato vam polagamo na srca, da pri izbiri študija, torej svoje prihodnosti, izberete tisto, kar vas “vleče”. Seveda je fino iti študirati specifično družboslovno smer, kjer je mala verjetnost, da se boste ukvarjali z matematiko ali fiziko, ki ste ju z odporom opravljali že v srednji šoli. A vendar se da tudi takšne izpite opraviti. Zato naj vas to ne ustavi pred vpisom na smer, ki vam bo pomagala priti do poklica, ki ga želite opravljati.


Več informacij:

Vsi pomembni datumi letošnjih vpisov so zbrani na spletnem mestu Dijaškega sveta.


Comments


bottom of page