top of page

Priprave na izpitno obdobje med počitnicami

Študijske počitnice so v polnem razmahu, pa kljub temu mnoge študente še čaka kup dela za uspešen vpis v naslednje študijsko leto. Članice naših univerz v večini jesensko izpitno obdobje pričenjajo s 16. avgustom. Smo pripravljeni?


Vir slike: Unsplash


Priprave na izpitno obdobje med počitnicami imajo kljub slabostim tudi svoje prednosti


Morda je res težko najti motivacijo med dopustom ali počitniškim delom. Čakata nas še dva tedna do prvih jesenskih izpitov, ki sta lahko odločilna, če se ju odločimo dobro izkoristiti. Zato smo našli nekaj “plusov” za najpogostejše “minuse” priprav na jesensko izpitno obdobje. Morda pa vam le pomagajo malce razporediti obveznosti in zmanjšati stres prihajajočih izpitov.


Minus št. 1: Poletje je za počitek. Ležernost. Umirjen tempo. Komu se pa takrat “da” učiti?

Plus: Poleti imamo mir, da si vzamemo čas in si razporedimo urnik po svoje. Tako si sami izberemo najprimernejši čas za študij. Najbolje je, da se knjig lotimo, ko smo najbolj produktivni in tako preostanek časa izkoristimo za poletne aktivnosti.


Minus št. 2: Vsak dan delam, da si zaslužim nekaj dodatnih evrov. Zdaj naj pa še študiram?

Plus: Morda lahko pri svojem delu najdeš navdih za seminarsko ali diplomsko/magistrsko nalogo, ki te čaka. Če si seveda srečnež/srečnica, ki je priložnost za poletno delo našel/našla v okviru svoje karierne usmeritve. Jasno, da pri gostinstvu težko kaj povežemo s tehniko ali humanistiko. Pa vendar poskusimo nekam v delovnik umestiti še čas za študij. Če nič drugega, to pomeni, da imamo dejansko utečen urnik, ki ga moramo samo malce dopolniti.


Minus št. 3: Vsi prijatelji so zunaj na bazenu, na jezeru, v gorah, na pivu … jaz pa naj visim za knjigami?

Plus: Prvič, viseti za knjigami je res malo brez potrebe. Vsako pretiravanje lahko prinese nasprotje učinka, ki ga želimo z neko aktivnostjo doseči. Zato raje izmed kolegov, ki sigurno nimajo vsi opravljenih vseh obveznosti, najdeš sotrpine, ki jih čakajo isti izpiti. Morda se na tisti bazen ali goro odpravite skupaj in mimogrede rečete še kako o študijski snovi. Nekateri celo pravijo, da je učenje kot kognitivni proces lahko bolj učinkovito, kadar smo aktivni tudi fizično.


Minus št. 4: Zunaj je tako prijetno poletno vreme, jaz pa naj se zaprem med štiri stene?

Plus: Ok, tale minus je glede na to, kako smo “zmešali” podnebno situacijo, malo za lase privlečen. Saj je poleti večino časa zunaj ali prevroče ali premokro! No pa vseeno, res je dobro prijetne dni izkoristiti za dihanje svežega zraka namesto klimatiziranega. Je možno, da si snov preberete in posnamete, potem pa poslušate ob sprehodu na bližnji hrib? Ali pa se spravite študirati/raziskovati/preračunavati v park? Morda bi bilo vredno vsaj poskusiti in združiti prijeten ambient z manj prijetnim opravilom.


Minus št. 5: Drugi so na zabavi, jaz pa naj se učim???

Plus: Jah, tukaj težko najdemo kak plus. Saj je mladost vendar norost. Ampak … če malo pobrskamo po modrostih naših mam in babic in se vrnemo k trditvi o zmernosti, bi lahko rekli, da malce strukture tudi med “žuriranjem” ne bi škodilo. Kaj če ne bi spili vseh gin-tonikov ali vsaj ne vsak dan? Tako bo del dneva še vedno na voljo za učenje namesto za prebolevanje mačka.


Še misel za zaključek...


Seminarske, pisni, ustni deli izpitov … nekatere kocke bo še treba poiskati in sestaviti, da dosežemo naslednjo stopničko našega izobraževanja: vpis v nov letnik. Računati na dodaten “koronski” letnik je sicer še vedno naš izhod v sili, a vendar zakaj bi prelagali obveznosti, ki jih lahko opravimo v tem študijskem letu, na naslednje?


No, mi vsekakor, ne glede na vaš plan in odločitev, prav vsem želimo čim manj naporne priprave ter uspešno jesensko izpitno obdobje. 🤗

Comments


bottom of page