top of page

Pripravljeni na poletno-izpitno vročino

Vstopiš v predavalnico. Po čelu ti spolzi potna sraga, po hrbtu še druga. Zadušljivo vroče je. Najdeš prostor, kjer se zdi, da klima deluje. Sedeš in globoko vdihneš postan soparen lepljiv zrak. Ja, poletje je sigurno tu. Kaj pa ti? Si pripravljen(a) nanj?

Glej ga zlomka, sploh še ni dolgo, odkar smo se oblačili ko medvedje, pa je že prišel čas, ko bi včasih najraje odvrgli še kožo. Sploh v teh dneh, ko nam je vroče tudi v glavi, kjer intenzivno kopičimo svoje znanje na bolj ali manj domiselne načine. Ampak ali lahko sploh kaj naredimo, da bi vročičnost omilili vsaj med izpiti? Seveda lahko!

Ohladimo svoje telo (ali pa ga vsaj ne pregrevajmo)

Najbolje funkcioniramo, ko smo zdravi. Zato za začetek pazimo na svojo odpornost; vendar pozorni na zunanje temperature. Če nočemo, da se nam telo prične pregrevati od znotraj, jejmo uravnoteženo in lahko hrano, ki vsebuje veliko vode. Da bi res čim bolj zmanjšali možnost za izdatno potenje, je dobro tudi, da se izognemo kavi, sploh tik pred izpitom. Namesto da bi poskušali budnost vzdrževati s kofeinom, se raje dobro naspimo. Spočiti možgani bodo tudi lažje delovali in ne bodo brez potrebe dvigovali naše temperature.

Za izpit oblečemo lahka bombažna oblačila. Vseeno si vzamemo s sabo kakšen kos za ogrniti, saj nekatere predavalnice dejansko premorejo klimo in bi bilo res neumno, da se sedaj, ko so se naše obveznost šele dobro začele, že prehladimo. Če se hočemo resnično ohladiti, nam lahko pomaga tudi mrzel tuš (doma, preden gremo na izpit). Bistveno pa je, da ne povzročimo šoka. Za instant ohlajanje si s sabo vzamemo ohlajen metin čaj, saj je meta znana po svojem pomirjevalnem in hladilnem učinku. Če nas res muči vročina, pa hitro iz zmrzovalnika vzamemo še kakšen manjši za to namenjen gelski obkladek. Tega po potrebi namestimo na notranji strani podlahti pri zapestjih, da si dobesedno ohladimo kri. No, če ga nimamo, tudi vrečka graha pomaga. Pa še skuhamo si lahko juho, ko se vrnemo domov, saj bo zelenjava že odtaljena. Še ena alternativa je, da si žile ohladimo s hladno tekočo vodo, s katero si lahko tudi oplaknemo obraz, da ostanemo kljub vročini bolj zbrani.

Kako pa se je najbolje psihično pripraviti na poletno-izpitno vročino?

Hja, vse je v glavi, pravijo nekateri. No, ni. Ker če bi bilo, bi vsi bili srečni, zdravi in bogati. So pa stvari, ki jih lahko naredimo, da nas poletno-izpitna vročina - ali morda vročica? - ne vrže iz tira. Za začetek se z njo sprijaznimo. Junij je. Ali pa celo poiščimo svoje prednosti v neugodni situaciji; bodimo veseli, če nam na izpite ni treba v oblekah, zapeti od gležnjev do vratu. V glavnem, čim bolj zmanjšajmo stres in umirimo svoje dihanje, kot smo se enkrat že učili skupaj, da bo nivo adrenalina v naši krvi ostal na normalni ravni.

Pomagamo si lahko tudi z vizualizacijo kakšnega prijetnega kraja; na primer gozda, skozi katerega nežno veje prijetna hladna sapica, zastirka listov pa nudi hladno senco. Nam že grejo dlake pokonci, kajne? To je moč misli! No, ampak zato še ne bomo naredili izpita. Ta nam bo povzročal najmanj preglavic, če se nanj ustrezno pripravimo. Je pa dejstvo, da če se ga bomo lotili v optimalnih okoliščinah, lahko to pripomore k oceni, predvsem pa k našemu počutju in dolgoročnemu zdravju.

Comments


bottom of page