top of page

Prvi vpisni rok na študijske programe bo letos potekal od 12. februarja 2020

Dijaki se bodo kmalu vpisovali na višješolske, dodiplomske in enovite magistrske programe. Še pred informativnimi dnevi bodo odprte prijave tako na VSS kot na eVŠ, prijavnico pri slednjem pa boste lahko letos elektronsko oddali tudi z AAI računom. Te in še več informacij preberite v prispevku in bodite pripravljeni na vpisno mrzlico, ki se nezadržno bliža.

Še dober teden do odprtja elektronskih prijav na naše javne študijske programe in koncesionirane študijske programe zasebnih fakultet. Vsega skupaj je razpisanih kar 11664 mest za redne in izredne študente na višješolskih zavodih ter 16950 mest za redne in izredne študente bodočih dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programov.

Vir slike: Unsplash, avtor: Markus Leo

Pomembne informacije za dijake o prvi prijavi na študijski program

Za nadaljevanje izobraževanja po srednji šoli sta pri nas na voljo dva sistema, preko katerih se lahko izobražujete. Višješolska prijavna služba vam omogoča prijavo v višješolske programe, prijavo v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe na naših univerzah in zasebnih koncesioniranih visokošolskih zavodih pa opravite preko sistema eVŠ. Novost prijave na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je, da lahko namesto digitalnega potrdila vpisno dokumentacijo elektronsko oddate tudi z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture).

Vsak program zahteva svoje pogoje za vpis. Na splošno je to uspešno zaključeno srednješolsko izobraževanje z opravljeno maturo - poklicno ali splošno, odvisno od tega, na kateri program se vpisujete. Poleg teh pogojev lahko imajo nekateri programi zahteve po opravljanju mature iz določenih predmetov. Če tega še niste preverili, se pozanimajte čim prej, da nadoknadite s snovjo, ki bi jo lahko predelali že v prvi polovici šolskega leta. Drug poseben pogoj, ki ga imajo nekatere fakultete, pa je opravljanje sprejemnih izpitov oz. t. i. “preizkusov posebne nadarjenosti oz. spretnosti ali psihofizične sposobnosti”. Datume za opravljanje teh preizkusov tudi razpiše vsaka fakulteta posebej. Če vas zanima, kolikšna je možnost, da po izračunu točk pridete na želeni program, je najbolje, da si ogledate lanske podatke.

Comments


bottom of page