top of page

Prvi vpisni rok odprt še do 18. marca

Zares gre. Vsem dijakinjam in dijakom, ki zaključujejo srednješolske programe se izteka čas za izbiro. Že veš, kam greš? No, pravzaprav, kam bi rad oz. rada šla? Kajti prijava na prvi rok še ne pomeni nujno tudi, da vas bodo izbrali. Je prvi korak, da se vključite v sistem izbire, ki vas potem razvrsti glede na točke, ki ste jih dosegli s šolskimi uspehi in morebitnimi sprejemnimi izpiti. Je pa prijava pogoj, da ste za svoj izbran program ‘med prvimi v čakalni vrsti’, zato je dobro izbrati tisto, kar res želite študirat.

Saj ne, da smo vas hoteli kakorkoli spraviti v paniko, ampak res bi bil že čas, da veste, kaj boste napisali na tista tri mesta prvega prijavnega roka. Če se še vedno odločate, kaj izbrati, vam morda pride prav naš nekaj naših nasvetov, ki smo jih objavili pred informativnimi dnevi. Skupaj pa se spomnimo, kaj je tisto, s čimer smo pri tem prispevku zaključili … torej idejo, da je dobro izbrati s srcem.

Kaj je dobro vedeti, preden napišem svoje želje na prijavni obrazec za fakulteto

Dandanes imamo veliko možnosti. Povsod. Sploh mi, ki imamo to srečo, da živimo v okolju, kjer so na voljo številni izobraževalni programi in to brez šolnin. Vseeno pa izbira naslednjih nekaj let, ki nas bo usmerila na pot, po kateri bomo verjetno hodili do “penzije”, ni preprosta. Zato se spomnimo še nekaterih dejstev sistema vpisovanja, ki nam lahko to izbiro vsaj malo zožijo.

1. Pravilo prve, druge, tretje želje

Je res tako enostavno, kot izgleda. Špekulacije niso potrebne, razen v primeru, ko ste prepričani, da imate za nek študij sigurno premalo točk ali ne bi opravili sprejemnega izpita. Takrat se morda tistemu študijo odpoveste oziroma poskusite najti čim boljšo alternativo na drugi univerzi (npr. medicino namesto na UL vpišete na UM) Precej pomembno je, da na vsa tri mesta zapišete študije, ki vas veselijo. Logično, da vas tretji manj kot prvi, a vendar je dobro, da tudi tega izberte v skladu svojimi željami.

2. Omejitve preteklih let

Za lažjo odločitev si morda ogledate tudi lanske omejitve. Običajno ne odstopajo preveč od letošnjih, razen kadar se izredno poveča število vpisnih mest. Ta lahko prav tako primerjate v razpisu preteklega in letošnjega leta.

3. Ne čakajte na drugi prijavni rok

V drugem prijavnem roku je so voljo le še mesta, ki se niso zapolnila v prvem, uporabite pa ga lahko le če se na prvega niste mogli prijaviti ali če na prvem niste bili izbrano na nobeno od želenh fakultet.

4. Ko ste enkrat sprejeti…

...ne morete več zamenjati študijskega programa. En prepis v času študija vam sicer pripada, a morate počakati na naslednje leto in izpolniti pogoje za spremembo programa.

5. Dobra samoocena lahko precej pomaga

Iskanje karierne poti (ki se dostikrat začne s študijem) je lažje, če se poznamo - kaj so naše prednosti, kaj radi počnemo, pri čem se dobro počutimo … Nekaj vprašanj, namenjenih takšni samoanalizi, lahko najdete na spletni strani Kariernega centra Univerze v Ljubljani ali pa celo v e-svetovalnici Zavoda RS za zaposlovanje.

Oddaja vlog za prvi prijavni rok bo potekala še do 18. 3. 2019, torej imate teden in pol, da izberete dobro. Mi pa vam pri tem želimo veliko sreče in uspeha.

Comments


bottom of page