top of page

Raziskovati ali študirati v ZDA? Zakaj pa ne!

Če te mika študij na drugi strani Atlantika, se pozanimaj o štipendijskem programu ASEF ali se udeleži Sejma ameriških šol in univerz. Mi smo zate informaciji na hitro povzeli v tem prispevku.

Vir slike: Unsplash


Sodelovanje univerz ZDA s slovenskimi je dandanes že stalnica. Oktober ponuja kar dve priložnosti, da se o možnostih študijskega skoka “čez lužo” udeležiš tudi ti. Prva je Sejem ameriških šol in univerz, ki ga organizira Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, drug pa Štipendijski program Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), namenjen krepitvi raziskovalno in študijsko izmenjavo.


Sejem ameriških šol in univerz


10. oktobra od 16. do 18. ure boste lahko v poslovni stavbi Slovenijales na Dunajski cesti v Ljubljani odkrivali možnosti študija v ZDA. Sejem, ki smo ga nazadnje imeli priložnost obiskati pred štirimi leti, tudi letos prinaša informacije iz prve roke, saj se bodo na njem predstavili izkušeni predstavniki ameriških univerz in šol.


Kaj boste lahko izvedeli? Na dogodku vam bodo predstavniki povedali vse, kar morate vedeti o ameriškem izobraževalnem sistemu, pregledali boste lahko študijske programe in fakultete, izvedeli, kakšne so možnosti pridobitve štipendij, spoznali postopke prijav in sprejemov ter nenazadnje iz prve roke slišali, če je študentsko življenje v ZDA res takšno, kot v fimih in serijah ali pa je v resnici precej drugačno.


Za brezplačen vstop na sejem je obvezna predhodna spletna registracija.Štipendijski program ASEF


ASEF organizira dve možnosti mednarodnega raziskovanja. Prva je 3-letna raziskovalna štipendija za slovenske študente, druga pa 1-letni obisk Slovenije za študente iz ZDA. Nas seveda bolj zanima prvi, ki omogoča celovito izkušnjo povezovanja, pridobivanja znanja, izobraževalnih dogodkov in druge načine za čim bolj celovit izkoristek lastnega akademskega potenciala.


Prvo leto, ki se bo začelo z 10-tedenski raziskovalnim obiskom, se osredotoča na spoznavanje programa ter sodelujočih, naslednji dve pa poleg dogodkov ASEF zajemata tudi promocijske dejavnosti, oglaševanje programov štipendij in mentorstvo novim udeležencem. Za dodatno spodbudo k širjenju raziskovalnega dela izven okvirov programa so potencialno na voljo tudi dodatna sredstva, triletni program pa vsem udeležencem zagotavlja tudi tutorsko podporo.


Programa, katerega stroške v celoti krije ASEF, se lahko udeležijo študenti na katerikoli študijski stopnji. Namenjen je kandidatom, ki bodo izkazali izjemne sposobnosti, izvirnost in iznajdljivost ter svoje najvišje intelektualne dosežke. Prijava poleg obrazca, življenjepisa in izpisa ocen zahteva tudi izjavo o že opravljenih raziskavah, poslanstvu in kar dve referenčni pismi oz. priporočili vodij, svetovalcev ali učiteljev preteklih raziskovalnih projektov. Prijave so odprte do 29. oktobra 2023.


Več informacij in vse potrebno za prijavo boste našli na spletnem mestu organizacije.


Comments


bottom of page