top of page

Razpis, ki pomaga reševati stanovanjsko stisko mladih

Stanovanjski sklad RS je konec prejšnjega tedna objavil razpis za oddajo stanovanj, namenjenih najemu za mlade. Pilotni projekt zaenkrat omogoča najem sob ali stanovanj v več krajih po Sloveniji, stanovanja pa se bodo oddajala pod podobnimi pogoji kot “socialna” stanovanja na splošno.

Prednostne kategorije in rok prijave na piloten razpis za oddajo stanovanj - najem za mlade

Veljavnost razpisa oz. rok za oddajo prvih prijav je 10. 4. 2017. Vendar pa ni dovolj, da se le prijavite; bistveno je, da tudi plačate znesek za resnost ponudbe, ki znaša 100 evrov na osebo (podatke za nakazilo najdete v samem razpisu).

Dokumentacija prednostno predvideva najem ene postelje na osebo-prijavitelja. Postelje so namenjene mladim od 18 do 29 let, ki dokažejo, da prvič rešujejo stanovanjski problem. Tudi to izjavo prosilci najdejo v sklopu razpisne dokumentacije in jo izpolnijo. Prednost imajo tudi tisti kandidati, ki so zaposleni ali zavedeni v evidenci aktivnih iskalcev zaposlitve. Dijaki in študentje sodijo v drugo kategorijo. Podobno velja tudi za skupinske prijave, za oba tipa prijaviteljev pa dodatno prednost prinaša listinsko izražena družbena aktivnost.

Kje se stanovanja, namenjena najemu za mlade, nahajajo in koliko stane najemnina?

Obljubljajo stanovanja v različnih krajih, ki jih sproti vnašajo v seznam, objavljen na strani razpisa - trenutno jih je 13 s po 4, 3, 2 ali 1 posteljo v Borovnici, Kranju, Novem mestu, Ljubljani, Mariboru, Idriji ter na Jesenicah. Skupaj vse površine nudijo 35 postelj, cene najema posamezne postelje pa se gibljejo od dobrih 100 do slabih 150 evrov. Izjema so enoposteljna stanovanja, kjer je npr. cena stanovanja velikosti 48,28 kvadratnih metrov skupaj z najemom opreme znaša 268 evrov (stanovanje se nahaja v Novem mestu). Zopet se podrobnosti nahajajo v “paketu” razpisne dokumentacije.

Na sliki je en od tlorisov stanovanj; vir: spletna stran Sklada

Lahko pričakujemo še več razpisov stanovanj za mlade?

Gre torej za pilotni projekt, kar pomeni, da bomo mladi tudi prvič dobili takšno možnost. Sklad bo razpis ponovil v primeru uspešne izvedbe prvega, zato še naprej spremljajte naše objave - kaj veste, morda se pa na seznamu pojavi tudi kakšno stanovanje iz naše bližnje okolice. Več informacij pa najdete spletni strani Sklada.

Comments


bottom of page