top of page

Rezultati splošne mature so že na voljo - vlogo za vpogled pošljite v treh dneh po objavi!

Rezultati splošne mature so že na voljo. Verjamemo, da ste si jih že ogledali, mi pa smo malo pobrskali po informacijah, ki bi vam ob tem še lahko prišle prav. Kako do morebitnih vpogledov, pritožb in kakšni so roki jesenske mature, si oglejte v nadaljevanju.

Rezultate splošne mature si lahko ogledate na spletu ​

Rezultati spomladanske splošne mature 2019 so že na voljo. Meje za ocene, ki ste jih dosegli, so tudi letos bile v povprečju. Za pozitivno je pri skoraj vseh predmetih bilo potrebno doseči vsaj 50 točk, izjema pri temeljnih predmetih je bila matematika (47 točk). Za odlično oceno je pri mnogih predmetih bilo dovolj že med 85 in 90 točk, pri nekaterih pa celo manj.

Zahtevek za vpogled pošljite čim prej!

Če ste mejo zgrešili le za malo, se vam morda splača iti na vpogled mature in vložiti ugovor. Postopek je preprost - zahtevo pošljete v treh dneh po objavi rezultatov s priporočeno vlogo. Na eno-urni ogled vas lahko spremlja še ena oseba, ki “ne sme biti član DPK SM ali zunanji ocenjevalec pri tem predmetu splošne mature na tem izpitnem roku”. Za ogled lahko koga tudi pooblastite, o podrobnostih pa si oglejte spletno stran RIC. V kolikor najdete razlog za ugovor, ga pripravite po objavljenih navodilih.

Ocene lahko tudi zvišujete

In sicer pri enem ali več predmetih v roku dveh let od opravljanja mature, v kolikor imate vsaj 3 predmete ocenjene pozitivno. Zvišujete oziroma popravljate lahko samo enkrat, pri tem lahko izberete tudi drug nivo težavnosti. Dobro je, da se pri končnem rezultatu upošteva boljša ocena. Če bi želeli ocene višati že na jesenskih rokih, so ti že razpisani v maturitetnem koledarju, potekajo pa od 20. avgusta do 4. septembra. Zadnji rok za prijavo je 12. julij 2019, zato le pohitite!

Comments


bottom of page