top of page

S humorjem premagujemo strah

Humor je naš vsakdanji spremljevalec tudi sicer in strokovnjaki pravijo, da se ga je dobro poslužiti tudi danes, ko se naš jutri riše vse prej kot zanesljiv, kaj šele varen ali zaupanja vreden. Morda je to celo neprimerno, ampak mi smo se, medtem ko študenti še vedno čakamo rešitve svojih vprašanj, odločili, da se dotaknemo prav tematike humorja in kako si lahko z njim pomagamo v duševno težkih trenutkih.

Vir slike: Unsplash


Pravijo, da zaposleni na delovnih mestih, ki zahtevajo največ stresa in življenjsko obremenjujočih situacij, največkrat posegajo po humorju. Včasih se zgodi, da nam je tako zelo težko pri srcu, da namesto joka planemo v smeh. Dostikrat je po smehu dobro poseči tudi, če nas tarejo skrbi ali če smo močno obremenjeni.


“Smeh je pol zdravja,”


pravi pregovor. Pa ne le zdravja, tudi odnosov, notranjega miru in še marsičesa drugega. Pa si poglejmo, zakaj vse je humor koristen.


Terapevtka dr. Barrecha je na psihološki portal zapisala: “Humor naslavlja podobne probleme kot strah, a ne da bi jim zmanjšal veljavo, temveč ojačil naše sposobnosti, da se z njimi soočimo in jih nato ‘odsmejemo’ stran.” (Prost prevod, vir)


Smeh v telesu spodbudi različne procese. Med drugimi tudi takšne, ki pomagajo znižati kortizol, stresni hormon, po drugi strani pa spodbudijo hormone sreče, kot so endrofini in dopamin. Ljudje, ki se na neugodne situacije odzovejo s humorjem, bi naj po raziskavah občutili nižji nivo stresa kot ostali.


Humor naj bi pomagal tudi pri delu, v skupnostih, družinah, medsebojnih odnosih … Saj ima povezovalno in spodbudno funkcijo ter celo spodbuja ustvarjalnost. Ljudje, ki se pogosteje pošalijo, delujejo bolj dostopni in jim je lažje zaupati, še pravijo.


Ni vsak humor dober


Pomembno je tudi paziti, da ohranjamo pravo mero humorja, ga ustrezno tematiziramo in v določenih skupinah ter okoliščinah pazimo, kako ga uporabljamo. Šale lahko dobijo tudi mrakoben pridih, postanejo cinične, poniževalne ali celo agresivne. Nekatere situacije, ki so vse prej kot normalne, lahko humor tudi preveč normalizira. To pomeni, da se na njihov račun pošalimo tolikokrat in tako “non-šalantno”, da jim odvzamemo težo. Pazimo torej, da ne zaidemo predaleč, da nam ne postane vseeno za tisto, za kar nam res ne bi smelo biti.


Glavna ideja je torej, da ohranjajmo pozitiven in spodbujevalen humor, ki bo navdihnil kakšno svežo konstruktivno idejo, kako izboljšati vsakodnevne negotovosti, ki jih v teh časih res ni malo. Ob tem pa ne odvzel pomena tistemu, kar se ne bi smelo dogajati - a žal se.


Viri:
Comments


bottom of page