top of page

Se nam obeta višja kakovost študentskih obrokov?

Kateri študentski obrok izbrati za bolj zdrav življenjski slog? Hranljivost obroka že lahko prepoznavamo po zaščitnem znaku, poimenovanem Prava izbira! Če smo prej zaradi želje jesti zdravo raje kuhali doma, lahko po novem z doseganjem glavnega cilja projekta NIJZ to skrb zaupamo gostincem.

Vir slike: NIJZ


Kaj je prava izbira in zakaj se zanjo odločiti


Kakovost gostinske ponudbe oziroma obroka bo po novem lahko označeval znak “Prava izbira”. NIJZ ze od lanske pozne jeseni poziva gostince, naj simbol, ki označuje zdrave obroke, pridobijo s prijavo na usposabljanje in izpolnitvijo vloge. Postopek je relativno enostaven, bistveno pa je, da pri tem vsaj en predstavnik - lastnik ali sodelavec - lokala s prehrano opravi usposabljanje na 3-urni brezplačni delavnici. Po delavnici opravi preizkus znanja in s potrdilom, da ga je uspešno opravil, nadaljuje z oddajo vloge za pridobitev simbola Prava izbira. Prijavijo se lahko lokali, ki glede na merila ustrezne obroke že pripravljajo ali tisti, ki bi z njimi radi svojo ponudbo dopolnili oziroma nadgradili.


Kaj pravzaprav simbol Prava izbira zagotavlja?


Že od leta 2020 pri nas poteka program Dober tek, študent! V okviru programa je NIJZ pripravil sodobna merila za kakovost študentskega obroka ter obenem posodobil pristop podeljevanja simbola Prava izbira v gostinstvu in turizmu. Vendar pa se s tem obveznosti prijavitelja ne končajo. Bistveno je, da z redno ponudbo vsaj 5 različnih študentskih kosil tedensko zagotavljajo ustreznost merilom simbola Prava izbira, pri tem da mora dnevno biti na voljo vsaj eno od navedenih kosil. Poleg tega morajo v tedensko ponudbo kosil vključiti vsaj eno glavni ribjo jed. Komplicirano? Preverite še infografiko.


Tukaj seveda ne gre za dietne obroke, temveč za uravnoteženost le-teh v vseh pogledih; obrok mora biti za posameznika primeren količinsko, energijsko in uravnoteženo glede na sestavo, način priprave in izbrane sestavine.

Še vedno je odprt razpis za ponudnike študentske prehrane


Poleg kandidature za simbol Prava izbira ponudnike SŠP spomnimo samo še na razpis za naslednji dve leti. Ta ostaja odprt do 5. 9. 2022 za naslednje koledarsko leto in do 4. 9. 2023 za leto 2024. Odpiranje bo potekalo naslednji dan.


Omenimo naj še, da z dokazilom o simbolu Prava izbira ponudnik na razpisu prejme 7 dodatnih točk, kar je še en razlog za njegovo pridobitev.

Comentários


bottom of page