top of page

Še vedno čakamo izpolnitev obljub za študentsko prehrano

Naslednji mesec prinaša dvig cen študentskih obrokov nekaterih ponudnikov, dviga subvencije pa še vedno nismo dočakali. Minister ni izpolnil obljub, ki jih je dal v začetku leta.

Vir slike: Unsplash


ŠOS opozarja: obroki se dražijo, subvencija še vedno neurejena


Študentska organizacija Slovenije opozarja na neurejeno zakonodajo glede subvencionirane študentske prehrane. V začetku tega leta smo namreč študenti od ministra prejeli obljubo, da bo subvencija študentskega obroka uravnala splošne podražitve pri ponudnikih, ki so bile posledica omogočanja dviga cene obroka zaradi draginje. Da bi ponudniki obdržali nivo kakovosti prehrane in izpolnjevali predpisane zahteve, so namreč dobili možnost, da skupno maksimalno vrednosti študentskega obroka povišajo na devet evrov (več preverite v eni naših prejšnjih novičk).


Pri maksimalni vrednosti torej trenutno študent od prvega marca še vedno plača 5,14 evra za svoj obrok. Kot je objavljeno na strani Študentske prehrane, namreč trenutna subvencija znaša 3,86 evra. To nam ne koristi kaj dosti, saj bodo tudi ponudniki lahko s 1. aprilom cene obrokov ponovno dvignili za 36 centov.


Kdaj bo minister izpolnil obljubo?


Da bi se razkorak med vrednostjo obroka in subvencijo bolje uravnal, so na ministrstvu že januarja po spremembi zakonodaje obljubili dvig na 4,5 evra. Kot opozarja ŠOS, realizacijo še vedno čakamo. Čas priprave in obravnave zakona, ki bi naj to področje uredil, še ni znan.


Namesto tega so na ministrstvu pripravili spremembe Pravilnika o izvajanju subvencionirane študentske prehrane. ŠOS v proces ni bil vključen, prav tako niso bili upoštevani predlogi “uskladitev s predhodno sprejetima Zakonoma za urejanje položaja študentov; pravna podlaga za dodeljevanje dodatnih subvencij za študente s posebnimi potrebami, itd.” (ŠOS)

Comments


bottom of page