top of page

Septembra vsi dijaki v šolo? Odvisno od epidemiološke slike.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolNa Brdu pri Kranju poteka konferenca z ravnatelji, ki se zaključuje. Poleg predstavitev izsledkov o izobraževanju na daljavo so se organizatorji posvetili predvsem modelom in priporočilom glede na različne okoliščine, v katerih poteka srednješolski in osnovnošolski pedagoško-izobraževalni proces.

Vir slike: Unsplash

Epidemiološka slika se stalno obrača, vrnitev dijakov v šolo se lahko zgodi še po kateremkoli scenariju. Deset dni pred prvim septembrom še vedno nismo prepričani, kako bo potekal pouk v srednjih šolah, a vendar si po besedah predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregorja Pečana tako starši kot ravnatelji želijo, da bi se pouk začel 1. septembra in ne z zamikom ter v šolskih klopeh.

Pouk na daljavo ali v šoli?

Problematika pouka na daljavo se je pokazala že v začetku takšnega izvajanja pedagoškega procesa. Čeprav je marsikomu prikladen, kaj hitro in enostavno postane diskriminatoren do tistih z manj možnostmi. Kako naj se ga udeležujejo dijaki s slabo internetno povezavo ali tehnološko opremljenostjo? Kaj aplikacije, ki se pri tem uporabljajo, pomenijo za zasebnost profesorjev in dijakov? Ali profesorji res lahko snov “digitalno” prenesejo tako kakovostno kot “analogno”? Kako nadomestiti osebni stik in vzpostaviti kakovosten odnos? Kaj bo s prakso?

Vse to so vprašanja, na katera se bomo morali naučiti odgovoriti, če bo situacija letošnje pomladi postala naša dolgoročna realnost. Do takrat pa še vedno upamo, da to ne bo potrebno in da se bo lahko srednješolski pouk odvijal po enem od bolj prijetnih scenarijev oz. modelov. Prvi trije scenariji (A-SŠ, B-SŠ in C-SŠ) vsi predvidevajo, da bi dijaki vsaj dela izobraževanja bili deležni v šolah, le zadnji pa v primeru prepovedi izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti ponovno zapira vse izobraževalne institucije. Žal pa tudi zadnji scenarij ostaja možen, saj že danes iz Vlade po Twitter-ju že poročajo o novem porastu števila okuženih. Prihaja jesen, z njo pa tudi porast običajnih grip in viroz, ki še dodatno obremenijo zdravstveni sistem. Situacija je z vidika zdravja videti res manj ugodna, a upamo, da nam bo uspelo virus zamejiti in vsekakor si za vse nas želimo, da bi lahko življenje, katerega del je za dijake in študente tudi formalno izobraževanje, nadaljevali kot pred epidemijo.

Kako bomo pa v naslednjem študijskem letu potekal študij?

Fakultete in univerze so svoja vrata zaprle med prvimi in se čim hitreje prilagodile študiju na daljavo. Za naslednje študijsko leto danes še ni popolnoma jasno, kako bo študij potekal, a vendar se že pojavljajo informacije, da naj bi praktični, laboratorijski in terenski del programov potekal na fakulteti, predavanja pa v čim večji meri na daljavo.

Univerze bodo sprejemale tuje študente. Tako Univerza na Primorskem kot Univerza v Mariboru pa sta jih pozvali, naj vsi, ki prihajajo iz “rdečih” držav, v Slovenijo pridejo dva tedna pred začetkom študijskega procesa, da se jim bo do takrat karantena že iztekla.

Upamo, da kmalu izvemo več in to delimo tudi z vami. Do takrat pa vam želimo, da ostanete zdravi in da se še aktualno študijsko leto izteče v vaš prid!

Comentarios


bottom of page