top of page

Si predstavljate biti en teden brez mobilnega telefona?

Poteka teden brez mobilnega telefona. Odličen razlog, da si tudi sami vzamemo nekaj časa zase, stran od digitalnega oblačka. Pa to sploh še zmoremo? Nam življenjske okoliščine to dopuščajo? Smo pripravljeni vzpostaviti mejo med zasebnim in javnim? In ali nas ni morda tega vsaj po tihem malo strah?

Vir slike: Unsplash, avtor: Stanislav Kondratiev

6. februar je svetovni dan brez mobilnega telefona. Nastal je kot posledica pretirane rabe te naprave, ki postaja že praktično podaljšek našega telesa. Celo tako zelo, da smo razvili strah pred “ne-imetjem” mobilnega telefona, imenovan tudi “nomofobija”. Izrazi se kot živčnost, anksioznost, torej močan stresen odziv telesa ob zavedanju, da smo mobilni telefon izgubili, nekje pozabili oziroma ga preprosto ne najdemo. Pojavi se lahko tudi, ko vidimo, da nam prične zmanjkovati baterije ali ostanemo brez signala ali internetnega omrežja. “Pa kaj še,” bi morda kdo pripomnil. A če dobro pomislimo in smo iskreni do sebe, nas bo verjetno več reklo: “Pa saj je res!”

Zakaj je dobro, da malo odložimo mobilni telefon?

Sliši se noro, a vendar bi vsakomur koristilo, da si vzame nekaj časa brez tega nadlegovalca, ki sporoča vse novice tega sveta, včasih tudi kakšno koristno, in od nas zahteva konstantno pozornost. Pomembne stvari se dogajajo ves čas in vsepovsod. Kako sploh vemo, da to, kar “prileti” v naš “digitalni mehurček” res je relevantno?

Za tehten in kritičen razmislek se moramo ustaviti.

Mobilni telefoni nas samo priganjajo.

Se lahko naučimo ustaviti, če jih malo damo na stran? Ali bomo potem vsi panični, ker se bomo morali soočiti s sabo in svojimi mislimi?

Tehnologija je super zadeva, a vendar moramo mi narekovati njeno rabo, ne ona našo. Zato zasvojenost z mobilnimi telefoni predstavlja resno grožnjo sodobnemu življenjskemu slogu, v katerem se hote ali nehote znajdemo vsi. Potrebujemo jih za šolo, stik s kolegi, fakulteto, stik z domačimi in tistimi dragimi, ki jih nimamo ravno blizu. Premagujemo prostorske razsežnosti v kratkem času. Odkrivamo informacije, ki jih brez teh sodobnih povezav ne bi mogli. A vendar, kot je že verjetno že nekoč nekdo rekel, ob vseh informacijah, ki so na voljo, mi še vedno najraje pogledamo smešen video mačke, ki teka po hiši neznanca. Zabava je super. Ampak kaj če bi svoj čas porabili tudi za kaj bolj … hmm … premišljenega?

Za zaključek pa še zanimivost:

Kaj pa ti? In koliko časa lahko zdržiš brez njega?

Comments


bottom of page