top of page

Si tudi ti častil-a 1/2 litra?

Vsako leto se študentje z vseh vetrov zberejo po različnih lokacijah, kjer potrebnim častijo najdragocenejše runde. Gre namreč za tisto tekočino, ki se je ne kupi, ampak jo je potrebno prostovoljno podariti. 1/2 litra krvi, ki lahko komu predstavlja rešitev življenja, študenta ne stane kakšne posebne žrtve - prej nasprotno; zavedanje, da je morda nekomu pomagal v stiski skupaj s prijetno družbo sodarovalcev ter strokovnega osebja, ki odvzeme vodi, lahko le doprinese k dobremu počutju.

Tudi letošnji oktober je bil krvodajalsko spodbuden predvsem za študente. V akciji odvzemov krvi prostovoljcem vsakič poročajo o porasti kandidatov, ki darujejo to pomembno tekočino. Zato so, kot vsakega pol leta - jesenski študentski krvodajalski akciji sledi še pomladna - v okviru projekta “Častim pol litra” študentske in druge vključene organizacije tudi tokrat poskusile možnost darovanja tako fizično kot promocijsko čim bolj približati študentom v različnih krajih.

Upamo, da se je tudi tebi uspelo pridružiti akciji, če se ti ni, pa je Transfuzijski center Celje odprt vsak ponedeljek, torek in sredo med pol osmo in pol enajsto uro.

Krvodajalsko akcijo sem zamudil-a. Kako naj sedaj darujem kri?

Preprosto! Le oglej si, kje potekajo stalni odvzemi in se na enega odpravi. Pogoji za odvzem so primerna starost, dovoljšnja telesna teža, ustrezna vrednost hemoglobina in krvni tlak, dobro zdravje srca, normalna telesna temperatura in dobra skrb za lastno zdravje, da se prepreči povečanje tveganja za prenos bolezni s krvjo. Včasih so razlog za odsvetovanje darovanja razne bolezni ali zdravila, prav tako alkohol ali droge. Glede na to, da je jesen tudi čas prehladov in grip, pa je potrebno katerokoli nalezljivo obolenje preboleti vsaj 2 tedna pred odvzemom. Ženske lahko darujejo kri vsake 4 mesece, moški pa vsake 3.

Verjamemo, da se kaj kmalu za darovanje krvi odločiš tudi ti in če ne prej, se vidimo na pomladni krvodajalski akciji Častim pol litra!

Comments


bottom of page