top of page

Imaš inovativno idejo in iščeš investicijo? Morda je SK75 priložnost zate.

Ukrepi, ki sledijo ciljem zmanjšanja brezposelnosti med mladimi, obenem spodbujajo tudi inovativnost. Zato je zagonski Produkt SK75 namenjen predvsem tistim, ki želijo uspeti po sodobni metodi vitkega podjetništva in se izstreliti med startup zvezde. Kakšna pa je sploh možnost, da razpis dobijo in katera merila so najbolj pereča?

Iskanje investicij je verjetno najzahtevnejši del zagona podjetniške ideje, ki lahko inovativnemu posamezniku prinese poslovni uspeh. Številna podjetja po svetu tako nastanejo kot male supernove, ki jih kasneje praviloma odkupijo večji in močnejši igralci svetovne kapitalske arene. Ali pa iz svoje ideje dolgoročno in zanesljivo zastavijo uspešen poslovni načrt.

Kaj je SK75?

“Produkt SK75 je namenjen inovativnim start-up podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu in pospešiti rast prodaje,” pravi vir. Prinaša 75.000 € kapitala v obliki konvertibilnega posojila in pripravo na razpis skozi program z mednarodno priznanimi mentorji, govorci, predavatelji ter osebnimi svetovalci za mlade podejtnike, ki se na razpis prijavljajo. Seveda to pomeni še dodatne koristi, kot so mreženje in vzpostavljanje pomembnih stikov ter “treniranje” nagovarjanja investitorjev (z bolj znanim angleškim izrazom “pitching”).

Za velik vložek je potrebnega veliko dela

Seveda pa nič ne pride samo od sebe. Za začetek se morajo podjetja, ki želijo kandidirati na razpisu, prijaviti v zagonski program. “Kako? Saj je vendar neobvezen!” boste rekli. Pa to ni čisto res. Čeprav formalno vključitev v pripravljalni program ni zahtevana, vam ta prinese dober del točk za razpis in s tem samodejno postane pogoj. Le zakaj bi načrtno kandidirali z manj točkami, ki jih bodo vaši konkurenti imeli praktično v žepu? Poleg tega je pomembno vedeti tudi, da mora biti vaša podjetniška ideja res kakovostna. Kajti to kakovost boste dokazovali z dodatnim znatnim svežnjem točk, ki vam ga prinese visok ustanovitven vložek v podjetju (vsaj 10.000 eur, za največ točk prejmete za 50.000 eur). Poleg osnovnih pogojev dokazovanja inovativnosti pa potrebujete še neodvisnega zasebnega investitorja, ter največ četrtino kratkoročnih in dolgoročnih finančnih obveznosti podjetja.

Da bi lažje razumeli, kakšne so vaše možnosti in kako se lotiti kandidiranja na razpisu, pa je najbolje, da obiščete enega od “roadshow” dogodkov. Namenjen je tistim, ki o iskanju takšne investicije še razmišljate in je še ne iščete aktivno.

Razpis se prične kmalu, koledar predstavitvenih dogodkov in drugi pomembni datumi pa so na voljo na spletnem mestu Start Up Slovenia.

Kommentare


bottom of page