top of page

Slovenija preklicala epidemijo - kaj to pomeni za študente

Informacija, da je z današnjim dnem začel veljati odlok o preklicu epidemije, ki se bo pričel uporabljati zadnji majski dan, že lajša ukrepe. Vendar pa to ne pomeni, da ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih ne veljajo še naprej. Edina sprememba je v karanteni, ostalih ukrepov pa se naj bi bilo potrebno še vedno držati vsaj do konca meseca.

Vir slike: Unsplash

Slovenija naj bi uspešno prestala najhujše epidemološko obdobje, kaže “najboljša epidemološka slika v Evropi” (citat premiera na Dostop.si). Olajšanje je s tem doseglo vse, ki potujejo ali se vračajo iz tujine, saj karantena za mnoge državljane Slovenije in držav EU ni več potrebna. Za študente ukrep sicer ne predstavlja bistvene razlike, razen te, da na kakšen dodaten sveženj pomoči ne bomo mogli računati. Čas je torej, da se življenje vrne v utečene tire … pa se bo res?

Ukrepi do konca meseca še veljajo

Še vedno je prepovedano zbiranje na javnih mestih, potrebno se je držati napotkov NIJZ, pomembno se je namreč zavedati, da gre za t. i. “administrativni” preklic. Z vidika medicinske stroke bo epidemija zaključena, ko “bo ozdravel zadnji oboleli in bo minila inkubacijska doba”, torej, ko se tako bolezen ne bo več širila (Rozman za 24ur.com). Verjetno je bil razlog za formalni preklic epidemije pred 15. 5. 2020 tudi v tem, da je bil to zadnji datum, po katerem ni več mogoče podaljšati finančnih pomoči države.

Univerze s ponedeljkom že predvidevajo sproščanje določenih ukrepov, saj izobraževanje in raziskovalno delo, ki ju ni mogoče izvesti na daljavo, lahko poteka. UL do konca študijskega leta še vedno predvideva izvedbo študijskega procesa preko spleta, vključujoč ustne izpite in zagovore zaključnih del. Pri fizičnih preverjanjih znanj (ki jih ni mogoče izvesti na daljavo) pa je potrebno zagotavljanje varnosti vseh udeležnih skladno s predpisi in priporočili. UP je podobno navedla, da se lahko opravi pisno preverjanje (če ga ni mogoče nadomestiti), praktično delo (ki ga ni mogoče izvesti spletno) in tudi bivanje v študentskih domovih. Še vedno ima pedagoški proces na daljavo prednost, dogodki z večjim številom udeležencev se ne izvajajo, prav tako se ne izvaja rekreacija študentov in zaposlenih.

O novostih vas bomo obveščali sproti, zato ostanite z nami.

Comments


bottom of page