top of page

ŠOS in poslanci usklajujejo ZUPŠ - kako nam kaže?

Dobre novice za dober začetek študijskega leta. ŠOS izraža veliko zadovoljstvo poslancev nad podporo predlogov, ki so jih podali v novem Zakonu za urejanje pravic študentov. Predlagan zakon bi naj urejal vse od statusa, dohodnine, štipendije in prehrane - in po prvih usklajevanjih se bo stanje na dosti področjih izboljšalo. Kaj točno, preberite v nadaljevanju.

Kar nekaj naših prispevkov se je že zavrtelo, kar nekaj noči prebedelo in kar nekaj vode je preteklo, odkar smo prvič pisali o ZUPŠ. Najbolj intenzivne priprave na podajo predloga novega zakona so se začele že spomladi in od takrat vsi že komaj čakamo, kdaj bomo lahko uživali kakšnega od sadov trdega dela študentskih organizacij, klubomv in društev iz cele Slovenije. Še enkrat se spomnimo, kako smo zbirali podpise podpore in vložili predlog zakona že pred poletnimi počitnicami, da bi čas za njegovo potrditev čim bolj skrajšali.

Kaj pa se z ZUPŠ dogaja v tem trenutku? Na ŠOS pravijo, da so zadovoljni, saj poslanci podpirajo predloge - katere so sicer uskladili in našli določene kompromise. Je pa to dober začetek za izboljšanje položaja študentov.

Trenutno je znano, da bomo lahko po novem subvencije za študentsko prehrano koristili 1 uro dlje, to je do 21. ure zvečer. Pa tudi študenti druge bolonjske stopnje bodo lahko status obdržali do konca leta, tudi če bodo zaključno delo zagovarjali prej - podobno, kot je to sedaj pri študiju prve stopnje - in s tem še malo zmanjšali septembrske vrste na referatih. Prav tako smo uspešno zagovarjali uveljavljanje štipendijskega dodatka za bivanje med študijskim letom.

Čeprav je zakon predlagal možnost zdravstvenega zavarovanja prek staršev do konca študija, ne glede na leta, so na koncu predlagatelji s poslanci sklenili kompromis, da bo to mogoče le do konca študijskega leta, v katerem študent dopolni 26. let. Del predloga na temo dohodnine se bo urejal s prenovo Zakona o dohodnini, ki je že v zakonodajnem postopku, predvideva pa dvig olajšave na predkrizno raven. Kar se tiče obravnave študentov s posebnim statusom ali potrebami, pa bodo na ravni ministrstva to uredili z ustreznim pravilnikom.

Spremljajte nas in bodite na tekočem glede sprejema in uveljavitve sprememb, ki smo jih predlagali oz. podprli v sklopu Zakona o urejanju pravic študentov. Obljubljamo, da vas bomo sproti obveščali, takoj ko bo znanega kaj novega.

Comentarios


bottom of page