top of page

Pa ne spet ta dohodnina ...

Leto je okrog, prav tako davčno. Zopet prihaja tisti čas, ko bomo cesarju morali dati, kar je cesarjevega. Tudi mi, študenti. Če smo med letom že preplačali svojo obveznost do države z akontacijo dohodnine, pa morda celo kaj dobimo nazaj. Kako in zakaj, pojasnjujemo v nadaljevanju…

Osnovni dohodninski besednjak znamo že od lani

Davčna stopnja, osnova za izračun dohodnine, splošna olajšava, posebna olajšava … vse te izraze že poznamo, kajne? Sicer pa jih hitro ponovimo! Okej, sedaj ko vemo, kaj pomeni kaj, lahko nadaljujemo z dobrimi novicami …

Najpomembnejša sprememba za študente je dvig posebne olajšave

Tisti, ki spremljate politično-socialno dogajanje na področju pravic študentov, že veste, da je naša posebna olajšava ponovno na nivoju, kot je bila pred varčevalnimi ukrepi. Za leto 2017 posebna študentska olajšava znaša 3.302,70 eur, med tem ko smo za prejšnje davčno obdobje lahko uveljavljali zgolj 2.477,03 eur. Ostale olajšave ostajajo na lanskih ravneh.

Posebno olajšavo lahko kot študenti ali dijaki uveljavljamo, če nas starši niso prijavili kot vzdrževane člane. Ko to že omenjamo, naj dodamo še, da je v gospodinjstvu dobro vsako leto preveriti, kako razporediti vse te razne olajšave in prihodke in člane gospodinjstva, da bi se nam dohodnina kar najbolje “izšla”.

Kaj sploh šteje v naše dohodninsko-obdavčljive prihodke in kako vemo, koliko znašajo?

Večina prihodkov, ki jih dobimo iz naslovov socialnih transferjem je izvzeta iz dohodninske osnove študentov in dijakov. V splošnem so prihodki, ki jih štejemo v svoje osnove, zaslužki preko napotnic, ki jih pridno beležijo študentski servisi. Izpise zato lahko dobimo kar pri njih - nekateri jih pošiljajo sami, druge pa enostavno pocukamo in nam jih bodo pripravili ter poslali. V osnovo za obračun dohodnine se nam štejejo še prihodki iz kakšnih vrednostnih papirjev, lastniških deležev itd. Ampak večina študentov teh “skrbi” nima.

Kako lahko dohodnino dobim nazaj?

Dohodnino dobite nazaj, če ste med letom vplačevali akontacijo. No, povedano pravilneje, če so vam jo odvajali delodajalci. Saj še vemo, da se vsaka napotnica z zneskom nad 400 evrov obračuna z akontacijo dohodnine, kajne? Torej, če malo poenostavljeno poračunamo: Recimo, da nam delodajalec nakaže 500 evrov mesečnega prihodka. Od tega gre takoj državi preko akontacije dohodnine 125 evrov oz. 25 %. Konec leta nato pri obračunu ugotovimo, da s prihodki v preteklem letu nismo presegli olajšav (zaslužili smo manj kot znašata splošna in posebna olajšava skupaj oz. manj kot 6.605,40 eur) in je naša davčna osnova 0 eur. Takrat bomo teh 125 evrov dobili nazaj. Če akontacije dohodnine ne vplačamo, pa tudi nazaj ne moremo dobiti nič.

Povezave za več informacij:

Comments


bottom of page