top of page

Sprejeli smo novoletne zaobljube, kaj pa sedaj?

Bolj sproti bom študiral. Ne bom zamujal na predavanja. Manj bom žural dolgo v noč. Bolj zdravo bom živel. Shujšal bom. Natreniral se bom. Čisto se bom spremenil. Vam je kaj znano? :) Tudi nam, a naj vam prišepnemo, da ni tako preprosto …

Ko ob Alfijevem Silvestrskem poljubu razživeti od najdaljše noči v letu nazdravljamo s prijatelji, je vse videti tako bleščeče in preprosto, ni? Vse bomo naredili, da popravimo to praznično dekadentno življenje in si obljubimo, da bomo pa v tem letu živeli bolj kakovostno. Več bomo naredili za svoje zdravje in znanje in bolj bomo uspešni tako na faksu kot tudi “privat”. Če nam do zaključka študija manjka samo še diploma, bomo že v januarju oddali dispozicijo in se vrgli v raziskovanje, pisanje, računanje, usklajevanje z mentorjem. In diplomirali bomo ASAP! Nimamo razloga, da ne bi, saj lahko status kljub predčasnemu zaključku obdržimo do konca študijskega leta.

Sedaj pa dvignimo roke vsi, ki smo se novoletnih zaobljub držali. Ne prav dosti? Se nam je kar zdelo. No, ampak se da. Če se res potrudimo in si pravilno zastavimo načrt, da jih izpolnimo.

5 nasvetov za uspešne novoletne zaobljube

1. Zaobljubite se za tisto, kar si vi sami želite. Ne recite si, da boste jedli več zelenjave in manj cvrtja, ker vam s tem teži prijateljica. Recite si raje (na primer), da boste nehali kaditi, ker ste pri zadnjem nedolžnem prehladu skoraj izpljuvali pljuča in bi vam sprememba na bolje takoj prinesla očitno korist. Ali pa da boste za vsako škatlico, ki je ne boste kupil, denar dali v šparovec in si poleti privoščili kakšen super študentski izlet.

2. Ne zadajte si velikih sprememb na hitro - možnosti za uspeh so majhne, vas bo pa minilo ob prvem porazu. Zaobljube raje načrtujte po korakih, ki si jih zapišite na nek seznam / koledar / akcijski plan, na katerem nato kljukate, s tem pa spremljate, na kateri stopnički ste. To bo okrepilo vašo motivacijo in vam pomagalo, da nadaljujete tudi, ko bo težko.

3. Naj bodo realne. Ne recite si, da boste letos spoznali ljubezen svojega življenja, ker na to pač nimate kaj dosti vpliva. Lahko pa, na primer, prispevate k temu na način, da poskrbite za svoje mentalno in emocionalno zdravje skozi branje razne literature, posvečanje svojemu počutju, izvajanju raznih vaj sproščanja in osredotočenosti ter uživanju v svoji lastni družbi. Ko vam bo super, kot je, boste pripravljeni, da priložnost ljubezni vašega življenja zgrabite z vsemi štirimi - in jo tudi obdržite.

4. Nagradite se. Ko vam nekaj uspe, si privoščite tisto, v čemer uživate. Pa ne mislimo, da si po enem mesecu brez kajenja prižgete cigareto, saj bo to le uničilo ves vaš trud in vas vrnilo na začetek. Raje pojdite na sladoled, na klepet s prijatelji ali pa si privoščite kakšno uro brskanja po spletu za krasnimi počitniškimi destinacijami, ki si jih boste lahko plačali s prihrankom zaradi ne-kajenja.

5. Naj vas spodbuja še kdo. Če boste svoje zaobljube zaupali najbližjim in jih prosili, da vam pomagajo, da se jih držite, bodo to z veseljem storili. Ali pa se za zaobljube odločite skupaj - če boste v istem zosu, boste še bolje razumeli, kaj se dogaja drugim in še se lažje podpirali med sabo.

Pa so novoletne zaobljube res potrebne?

Niti ne. Vedno lahko svoje življenje obrnete na bolje, pa če je 29. februar na prestopno leto ali 3. junij, ko se začne izpitno obdobje. Je pa res, da prehod v novo leto prinaša simboliko novega začetka - ko lahko pozabimo vse staro in se osredotočimo na tisto, kar prihaja.

No, lahko ste pa tudi zadovoljni sami s sabo in zaobljub ne sprejemate. Mi smo se odločili, da smo prav super in letos ne bomo kaj preveč pretiravali s spremembami. Še naprej bomo skrbeli, da se v Celju dogaja, da študenti lahko koristimo svoje pravice in da uživamo v tistem, kar delamo. ;)

Kommentarer


bottom of page