top of page

Razmišljaš o spremembi študija? To lahko storiš tudi brez izgube statusa!

Ali ste vedeli, da se lahko vsak slovenski študent, ki to želi, enkrat v času študija prepiše in pri tem ne izgubi pravice do brezplačnega visokošolskega izobraževanja? Kako se prepisa lotiti in kaj ta prinese s seboj, si preberite v našem današnjem prispevku.

Se je tudi vam zgodilo, da ste po prvem letniku ugotovili, da ste popolnoma zgrešili smer študija in bi raje šli kam drugam? Ali pa se morda niste mogli vpisati na želeno smer in ste pač vzeli najboljšo možno alternativo, ki vam nikakor ne ustreza? Potem je za vas smiselno, da zamenjate študijski program.

Kaj sploh pomeni prepis in ali lahko smer študija zamenjam tudi drugače?

Ko govorimo o prepisu, imamo v mislih “drugi vpis” na drugo fakulteto ali drug študijski program, ki ga začnete opravljati od samega začetka, tudi če se vam kakšen izpit prizna. Pogoji za vpis so enaki kot če bi se vpisovali prvič, torej zadostiti morate pogojem za vpis v prvi letnik. Če vas pri tem skrbi, da točk za omejitev ne bi dosegli, lahko ponovite tudi maturo in tako pridobite več možnosti, da vam uspe.

Lahko pa program zamenjate tudi v katerem od višjih letnikov in tako ne izgubite “bonusa” ponavljanja. Takrat gre za prehod na drug program, kjer nadaljujete študij v istem letniku, če je bilo priznanih vsaj 50 % opravljenih obveznosti prvotnega prorgama, ki ste ga opravljati. Narediti je morda potrebno samo kakšen diferencialni izpit in vse pravice in dolžnosti, izhajajoče iz statusa študenta, vam enako tečejo naprej ...

Kakšne so pravice študenta po prepisu

Vsak študent ima pravico do vpisa, prepisa, ponovnega vpisa … kaj pa se zgodi, ko prepis že izkoristi? To pomeni, da ponavljati ali se ponovno prepisati ne more več. Če želi obdržati status, mora redno izpolnjevati pogoje za napredovanje, nadaljuje pa lahko izobraževanje na višji stopnji.

Zato dobro premislite, če ste že pripravljeni zamenjati študijski program in da bo izbran res tisti pravi. Morda pa bi si vzeli še nekaj časa in malo pretehtali svoje možnosti? Pavziranje je sicer obdobje, ko boste status izgubili, a ga lahko izkoristite za kakšno novo potovalno ali delovno izkušnjo. Še bolje pa je, če se odpravite za kruhom v tujino in združite oboje. Spoznanja, ki jih boste v tem času pridobili, vam morda spremenijo pogled na svet in prihodnost, lahko pa vam celo odprejo kakšna nova vrata. :)

Comentarios


bottom of page