top of page

Sprememba zakona o urejanju trga dela prinaša uvedbo evidence študentskega dela

Zadnja sprememba zakona o urejanju trga dela, s kratico poimenovana ZUTD-D, tudi nam, študentom, prinaša koristi. Najbolj neposredna prednost, ki nam jo bo prenovljen zakon prinesel, je uvedba evidence študentskega dela. Poleg te pa si bomo ogledali tudi druge prednosti zakona, za katerega je na prvi pogled videti, da bolj koristi zaposlenim kot študentom. Pa je res tako?

Na Študentski organizaciji Slovenije izražajo svoje veliko zadovoljstvo nad potrditvijo ZUTD-D in zagotavljajo dosledno ter skrbno vodenje in vzdrževanje evidence študentskega dela. Čemu pa je ta sploh namenjena?

V prvi vrsti nam, študentom, ki naj bi študentsko delo opravljali ne le za zaslužek, temveč tudi zavoljo pridobivanja referenc za zaposlitev po zaključku študija. Glede na opis, ki so ga podali, bomo lahko preko evidence študentskega dela imeli pregled nad svojimi referencami in kompetencami, ki jih bomo med opravljanjem dela razvijali. Te bomo lahko tudi izvozili v svoj profil v evidenci brezposelnih oseb, ko bomo pričeli z iskanjem zaposlitve.

Evidenca bo prav prišla tudi inšpektoratu za delo, ki z ZID–1B tudi dobiva večja pooblastila za kontrolo ustreznih oblik dela. Na terenu bo tako lahko inšpektor zahteval od delodajalca predložitev pogodbe o delovnem razmerju, v kolikor bo iz okoliščin dela lahko razbral, da se vaše študentsko delo ujema z vsemi elementi delovnega razmerja, a delodajalec od vas zahteva, da ga kljub temu opravljate na podlagi študentske napotnice.

Zakon pa ureja še druga področja, med katerimi je za študente zelo dobra novica, da se ukinja volantersko pripravništvo na Zavodu RS za zaposlovanje. Prav za to so si na ŠOS namreč že dolgo prizadevali v okviru kampanje Jamstvo za mlade.

Če torej povzamemo, spremembe morda v tem trenutku, ko še imamo status, na kvaliteto našega življenja ne vplivajo kaj dosti, nam pa zato prinašajo boljšo prihodnost po zaključku študija. Držimo pesti, da se pričakovanja, ki jih imamo do teh sprememb, uresničijo in da bo trg dela naredil še en korak več v pravo smer.

Комментарии


bottom of page