top of page

Srednješolci od danes naprej spet v klopeh

… in druge spremembe ukrepov od današnjega dne naprej so spodbuden vstop za nadaljnje šolanje. Po modelu C bo izobraževanje srednješolcev tudi naprej zagotavljajo varno in spodbudno učno okolje, kot obljublja ministrstvo.

Vir slike: Unsplash


Epidemija COVID-19 je vrata srednjih šol zaprla kmalu po začetku lanskega šolskega leta. Dijaki so se soočali z različnimi izzivi, nekateri med njimi pa so kar z veseljem ostali doma. Vsi pa se strinjajo, da je učenje na daljavo nekaj povsem drugega kot sedenje v šolskih klopeh in spremljanje dogajanja v “tradicionalnem” razredu namesto “virtualnem”.


Kaj pomeni model C?


Model C predvideva, da se bo delo v fizičnem in digitalnem razredu nadaljevalo. Polovica dijakov bi naj še vedno en teden spremljala učni proces na daljavo, medtem ko bo druga polovica v šolskih klopeh. V naslednjem tednu pa bi se vloge obrnile in tako alternirajoče do naslednje omilitve ukrepov. Takšen model velja za gimnazijsko, srednje poklicno-tehnično in poklicno izobraževanje, pri čemer se bo pri slednjem pouk v razredu kombiniral s praktičnim usposabljanjem. Za dijake zaključnih letnikov sprememb ni.


Izjema so tukaj dijaki programov nižjega poklicnega izobraževanja, ki predvideva, da se bo v celoti izvajal v razredih za vse dijake, pri čemer jim šola omogoči podporo. Ti so poleg izobraževanja odraslih pouk normalno obiskovali že pred navedeno spremembo.


Navodila, ki jih je treba upoštevati


Dijaki se ob povratku v šolo naj ne bi “mešali” med oddelki, zato se vsakemu razredu nameni “matična” učilnica. Poleg standardnih higienskih ukrepov, zračenja in razkuževanja, bo tako za dijake kot profesorje obvezna nošnja mask.
Comments


bottom of page