top of page

Stanovanjska problematika mladih tudi posledica turistifikacije

Trg nepremičnin je v zadnjem času zopet poskočil. Za nas, mlade najemnike, žal navzgor. Stanovanja, ki smo si jih prej še lahko privoščili, so sedaj nedosegljiva, lastniki nepremičnin pa tudi raje oddajajo svoja tržna bivališča za krajše počitnice kot za daljši najem. Zahvaljujoč splošni turistifikaciji slovenskih mest moramo študentje za ugoden najem danes narediti vse, da bi dobili bivališče v študentskem domu ali zasebniku s subvencijo ali pa se sprijazniti z višjo najemnino oziroma bolj polnim stanovanjem.

Prostor za bivanje je ena izmed osnovnih dobrin razvitega sveta. Tudi če nam je bila streha nad glavo vedno samoumevna, pa se študentje (ali bodoči študentje) trenutne nepremičninske problematike za mlade zavemo takoj ob začetku študija pri iskanju primernega bivališča v študijskem mestu ali po končanju študija, ko se odločimo končno iti na svoje. Vam je kaj zano?

Cena nepremičnin strmo raste

Ne le, da je s koncem zadnje nepremičninske krize porasla kupna moč in so se cene nepremičnin ustalile nad lastno ceno gradnje že nekaj časa nazaj. Trg je praktično “ponorel”, saj je Slovenija postala zanimiva za ogromno turistov, ki v središče Ljubljane ali kakšnega obalnih mest z veseljem pridejo bivati v zasebna stanovanja, ki se oddajajo preko različnih spletnih platform. To so verjetno glavni razlogi, zakaj je indeks cen vseh stanovanj v prvem četrtletju letošnjega leta bil 127,75 (v primerjavi s povprečjem četrtletij leta 2015, referenčnemu za vrednost indeksa 100), kot pravi naš Statistični urad.

Kako lahko turistifikacija vpliva na stanovanjsko problematiko mladih?

Trg nepremičnin je trg, kot vsak drug. Ravna se po zakonih povpraševanja in ponudbe. V kolikor prvo presega drugo, cene rastejo in kadar se zgodi obratno, padajo. Ampak če vsak potrebuje le eno stanovanje za bivanje, kako jih lahko potem zmanjka? Tako enostavno vprašanje, odgovor na katerega je že tako splošno znan, da se ga večina sploh ne vpraša več. Posredi so seveda kapitalski interesi.

Mnogi posameznik in podjetja danes namreč kupujejo nepremičnine kot “naložbo”. Da bi lahko oddajali 25 kvadratov v starem mestnem jedru Ljubljane za 50-100 evrov na noč, si včasih nismo predstavljali, danes pa je to vsakdanja praksa. Hoteli so sicer še vedno zanimiva namestitev za turiste, a prihaja čedalje več takšnih, ki jim je bolj prijetno za nekaj dni najeti stanovanje. Povpraševanje torej imamo. Ponudbe je tudi nekaj, a trg še zdaleč ni zasičen. Ste vedeli, da se preko znane spletne platforme za oddajo stanovanj v turistične namene oddajajo tudi stanovanja v Celju? Jaaaa, sedaj vam je jasno, zakaj je pred vašim blokom vsak teden parkiran drug avtomobil z drugo tujo registracijo.

Mladi se v zvezi s stanovanjsko problematiko moramo zavedati, da bo nadaljevanje trenda privedlo do še večjega prepada med elito in ostalimi. In prav lahko se nam zgodi, da ostanemo v drugi skupini, sploh če si naši starši ne bodo mogli privoščiti, da nam sofinancirajo stanovanja. Kajti pri takšni rasti cen si jih bomo težko privoščili, študirati in živeti v subvencioniranih študentskih sobah pa tudi ne bomo mogli ravno do konca življenja ...

Comentários


bottom of page