top of page

Število božičkovih pomočnikov se iz leta v leto povečuje

Društvo Enostavno pomagam je znami spregovorilo o velikih uspehih dobrodelnih projektov. Med njimi je najbolj (lokalno) odmevna Božičkova tovarna daril, ki je letos v le dveh tednih obdarila vseh 1111 otrok. Društvo zaupanje gradi s transparentnim delovanjem, nam je zaupal njegov ustanovitelj Milan Ninić, ki ga skupaj z ekipo ženejo “srčni nasmehi in objemi, solze sreče in iskreni stiski rok, ko nekomu pomagamo”. Več njihovih zgodb, občutkov, želja in načrtov pa preberite v intervjuju ...


Pozdravljeni. Hvala za vaš odziv na intervju. Ime vašega društva je odlično. Sploh z Božičkovo tovarno daril ste nam, ostalim, zelo poenostavili dobrodelnost. Verjamemo pa, da za vas to ni tako enostavno, kot za nas, ki samo opravimo nekaj klikov in se nam zdi, kako smo se dobro odrezali. :) Kaj torej tak projekt pomeni za vaš angažma in kako bi na kratko opisali, da poteka organizacija?


Pred dobrimi šestimi leti, ko sem se odločil, da ustanovim društvo in skupaj s somišljeniki pričnemo ustvarjati dobre zgodbe, sem kar nekaj časa razmišljal o imenu društva. Na koncu pa smo prišli do ideje, da bomo z ustanovitvijo društva pomagali tako prejemnikom pomoči kot tistim, ki želijo pomagati, a ne vedo kako. In tako smo strnili, da se bomo imenovali Enostavno pomagam.

Ker je za vsakega, ki želi pomagati in se za to tudi odloči, naš način sodelovanja zelo enostaven. In od tod tudi ime. Ravno to smo dokazali tudi v letošnji izvedbi Božičkove tovarne daril, ko smo zaradi vseh ukrepov in stanja v državi bili nekako prisiljeni poiskati alternativo za izvedbo projekta ter ga tako prestavili na splet.

Proces izbire otroka in izvedba donacije sta bila zelo enostavna. V petih korakih je lahko vsak opravil dobro delo in to na enostaven ter simpatičen način kar iz domačega kavča. Ob začetku projekta nas je bilo nekako strah, ali bo sistem deloval in če se bodo naši Božičkovi pomočniki odločili za tak način sodelovanja v projektu. Ampak smo po parih urah po aktivaciji spletne strani ugotovili, da je naš strah bil popolnoma odveč, saj so v prvih 12 urah obdarili kar 200 otrok.


Res je, da tak projekt s seboj prinese tudi ogromno več logističnega dela – od naročanja izdelkov, usklajevanja cen in dobaviteljev, pravočasne dostave do sestavljanja osnov za darilo za posamezne starostne skupine. Ampak s pravo ekipo prostovoljcev in podporo poslovnih partnerjev se vse da. Na projektu aktivno dela 5 oseb, ki vodijo proces spremljanja prejetih donacij, naročanje izdelkov, podporo uporabnikov spletne strani. Za nemoteno delovanje spletne strani pa aktivno dela kar nekaj posameznikov iz dveh podjetij, ki sta letos poskrbeli za enostavno in lično spletno stran. V času dostave pa je vključenih več kot 30 posameznikov, od gasilcev, prostovoljcev do policistov, ki poskrbijo, da bodo vsa darilo do božičnega večera na domačen naslovu vsakega otroka.


Letos je s pomočjo Božičkove tovarne daril v prvem tednu že bilo zagotovljeno obdarovanje za 600, v dveh tednih pa kar vseh 1111 otrok, kar je sigurno dobra motivacija. Verjetno pa se najde še kaj drugega?

Podpora širše javnosti, letos kar iz cele Slovenije in nekaj tudi iz tujine, nam je velika in najboljša motivacija. V prvih 12 urah smo obdarili kar 200 otrok, nato se je po koncu prvega tedna številka že povečala na 600 obdarjenih otrok. Po 14 dneh pa smo uspeli zagotoviti Božičkovega pomočnika za kar 1111 otrok, torej za vse. In to nas sigurno motivira, saj so nam tako posamezniki kot podjetja pokazali, da nam zaupajo in verjamejo v naše dobro delo. Naše največje poplačilo za ves trud, čas in delo zadnjih 3 mesecev, pa so veseli in nasmejani otroški obrazi, ko dostavimo darilo.


Celjani smo projekt nekako “vzeli za svoj”. Tudi KŠOC se vsako leto vključi kot ambasador, ker res radi podpiramo lokalne projekte, kot je vaš. Kaj pravite, če bi vse razširili na celo državo? Menite, da bi to bilo izvedljivo ali ste morda to že celo načrtovali?


Celje je v teh šestih letih Božičkovo tovarno daril že vzelo za svojo. Iz leta v leto se povečuje število Božičkovih pomočnikov in poslovnih partnerjev, ki podpirajo ta projekt. Nekako pa vztrajamo, da izvedbo ohranimo na lokalni ravni, saj so vanj vključena podjetja in posamezniki, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Smo pa že v lanskem letu v sodelovanju s trgovino in drogerijo Tuš začeli dobrodelni projekt s prodajo prazničnega zavijalnega papirja. Projekt, ki se imenuje »Zavij svoj dar in pokaži, da ti je mar« in so ga idejno zasnovali v Tušu, poteka po celotni Sloveniji in sredstva od prodanega papirja v celoti namenjamo Božičkovi tovarni daril. Tako da lahko rečem, da je projekt v neki obliki tudi na državnem nivoju.


Božičkova tovarnadaril je verjetno vaš najbolj medijsko odmeven projekt, ampak imate še druge, prav tako pomembne. Kateri od 13 (vir za to številko je bilo vaše spletno mesto) uspešno končanih projektov do sedaj bi rekli, da so vaši najljubši in zakaj?


Zdaj že nekaj časa nismo posodobili podatkov na naši spletni strani. Število projektov se je povečalo na 19. In vsak izmed projektov ima nekakšno posebno mesto pri vsakem, ki je vključen vanj. Izredno veseli smo, da smo v letošnjem letu v sodelovanju z Mestno občino Celje začeli izvajati projekt »Enostavno prijatelji« v sklopu katerega na vrtčevska in šolska igrišča postavljamo klopi z namenom podpiranja in spodbujanja prijateljstva, spoznavanja in socialnega povezovanja otrok. Že nekaj let sodelujemo pri organiziranju in izvedbi brezplačnega letovanja za 100 otrok iz socialno šibkejših družin. Letos smo na morje peljali kar 300 otrok iz cele Slovenije. Potem je tukaj tudi projekt »Celjski malčki nas potrebujejo«, v sklopu katerega smo zbirali sredstva za porodnišnico Splošne bolnišnice Celje in na ta način izvedli donacijo v javno dobro. Posebno mesto pa ima lanskoletna postavitev prve javne gugalnice za gibalno ovirane otroke.


Vaša spletka prikazuje tudi visok znesek pridobljenih sredstev in kar 15 prostovoljcev. Kako se je vse skupaj začelo in kaj daje društvu zagon, da deluje še danes?


Prejete donacije so kar visoke in skušamo jih na čim bolj transparenten in upravičen način tudi porabiti. Pri nas velja zlato pravilo: kar se zbere za posameznika, je namenjeno izključno njemu in to brez vseh odbitkov ali pa nekakšnih provizij, kar nekateri mislijo. Če je posameznik za otroka namenil 10 evrov, bo otrok dobil teh 10 evrov v celoti. Prav s svojim načinom transparentnega delovanja smo si pridobili zaupanje mnogih posameznikov in podjetij, kar nas najbolj motivira.

Začelo se je aprila 2014 z idejo in željo izvajati dobra dela ter hkrati povezati javnost. 5 prostovoljcev, članov upravnega odbora, skrbi za delovanje društva, in kar 15 prostovoljcev skrbi za izvajanje aktivnosti, ki jih pripravljamo. Nekako po vseh teh letih še vedno vztrajamo, mislim pa, da bomo še kar nekaj let aktivni in pridni. Motivirajo nas vsi ti srčni nasmehi in objemi, solze sreče in iskreni stiski rok, ko nekomu pomagamo.

In če si znate predstavljati, kako je, na primer, videti 300 nasmejanih otrok, ki brezskrbno preživljajo počitnice na morju, in več kot 4800 otrok, ki odpirajo darilo na božično jutro, potem veste kako bogati in srečni smo. To je tista motivacija, ki nas žene naprej.

Kako vi najraje pridobivate sredstva za projekte, ki jih organizirate, in kateri (če kateri) deležniki v celotnem procesu vam po drugi strani najbolj “kravžljajo živčke”?


Sredstva zbiramo na različne načine. Ali so to prijave na različne razpise, s pozivanje javnosti k doniranju sredstev ali pa se neposredno obrnemo na podjetja, ki so družbeno odgovorna. Zame je največja nagrada, ko prejmem klic, da si neko podjetje samo želi donirati za naš projekt ali v naš sklad, ker so v nas prepoznali zaupanja vredno društvo. In to je zame nekaj najlepšega.

Kar mi pa najbolj “kravžlja živčke”, je pa definitivno dokumentacija in vse te gore papirjev. Hkrati sem se pa iz tega naučil, da je bolje imeti dvakrat zapisano črno na belem, kot pa kaj izpustiti in narediti brez nekega dokazila.


Najlepša hvala vam za vaše odgovore. Imamo pa še eno malenkost za konec. Bi z nami, prosim, delili še kakšno izkušnjo, ki vam je v šest letih delovanja posebej ostala v srcu?

Vsaka zgodba in vsaka izkušnja ima posebno mesto v srcu. Čisto vsaka. Rad bi pa samo povedal, da smo se v teh letih naučili in to tudi sami doživljamo, da če iskreno in srčno opravljaš dobra dela, se ti dobro tudi vrača. In ne dvakrat, mislim, da se nam vrača kar tisočkrat.


Iskrena zahvala Milanu za izčrpne odgovore, navdihujoče zgodbe in velike misli. Vas, dragi bralci, pa povabimo, da tudi vi preizkusite, kako je, ko se srčno opravljena dobra dela vrnejo. Seveda, po svojih močeh. Več o društvu Enostavno pomagam in Božičkovi tovarni daril lahko preverite tudi na njihovem spletnem mestu.


コメント


bottom of page