top of page

Študent si išče stanovanje ... 2. del

Pri iskanju stanovanja ni pomembno le, kje in kako ga iščemo, ampak tudi, kako z najemodajalcem komuniciramo. Če smo prejšnjič torej preučili, kako izbrati stanovanje, si danes oglejmo še, kako ga po najboljših pogojih tudi dobiti.

Okej, sedaj veste, kaj hočete, saj ste si v ponedeljek že prebrali naš prvi del prispevka. Ste pripravljeni, da skupaj vstopimo še v svet iskanja in nastopa na trgu nepremičnin? Pa dajmo.

Raziščite realno ceno in realne možnosti na spletnih portalih

Dandanes v dobi uporabe interneta res preprosto raziščemo določeno tržišče in trg študentskih bivališč ni prav nobena izjema. Nabor ponudb lahko vedno spremljamo na oglasniških portalih, kot je na primer Bolha, za študente pa obstaja še bolj natančen portal, imenovan Kamrica.

Za primerno bivališče lahko izveste tudi od kolegov ali znancev, povprašate na fakulteti in pobrskate celo po kakšnih malih oglasih. Prednost stanovanj, ki so namenjena študentom, je predvsem ta, da se dosti najemodajalcev zaveda, da v poletnem času ne bodo imeli najemnikov in zato ceno za julij in avgust dostikrat ustrezno prilagodijo ali pa istim najemnikom stanovanje celo prihranijo za naslednje leto.

Kako se lotiti komunikacije

Verjetno ste že kdaj bili na razgovoru za delovno mesto, kajne? Vsaj za študentsko … čeprav ga morda niste vzeli resno, ker vam je bilo vseeno, v katerem kafiču kelnarite čez poletje, pa je pri stanovanju drugače. Tukaj veste, kaj želite in morate to poskusiti dobiti po želenih pogojih.

V prvih letih - predvsem brucem - pri iskanju stanovanja pomagajo starši. Ti se dogovorijo z najemodajalcem in uredijo stvari dovolj suvereno, da se študentom nato običajno s formalnostmi ni treba ukvarjati. In na nek način je to tudi logično, saj so prav starši tudi plačniki teh stanovanj. Je pa drugače, če si stanovanje študent najame povsem samostojno. Takrat je prav, da se na najemodajalca obrne resno, odgovorno, primerno urejen in pripravljen na nadležna vprašanja o prihodkih oz. virih financiranja mesečne najemnine in stroškov. Prav je, da se najemodajalcu torej študent predstavi v najboljši luči - a kot resen kandidat za najem natančno preveri tudi stanje stanovanja in v primeru neustreznih pogojev najema te tudi jasno zavrne oziroma poda svoje zahteve.

Da bi torej najem stanovanja, sobe ali postelje za študenta bil kar se da prijeten in dolgoročno vzdržen, je prav, da se nanj ta konkretno pripravi. Da bi o svojih pravicah, dolžnostih in priložnostih izvedel še več, pa si ogleda tudi našo publikacijo o stanovanjskih razmerah in priložnostih za mlade na Celjskem, ki smo jo pripravili skupaj s Celjskimi nepremičninami v prejšnjem študijskem letu.

Comentarios


bottom of page