top of page

Študenti lahko še vedno darujemo kri

Tradicionalna študentska krvodajalska akcija pod geslom “Častim ½ litra!” bo oktobra potekala skladno s pogoji epidemioloških razmer. Kot smo že vajeni, na odvzem lahko pridemo le, če smo popolnoma brez simptomov, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom, in če smo se za termin predhodno dogovorili s transfuzijskim centrom. Študentski klubi pod vodstvom zveze ŠKIS pa bomo s spodbudnim komuniciranjem skušali k darovanju krvi nagovoriti čim več naših članov.

Da, študenti še vedno vabljeni na krvodajalsko akcijo!


Res je, da ne boste mogli “častiti pol litra”, kot je bilo to v navadi pred izbruhom koronavirusa in pred izvajanjem ukrepov za omejevanje širjenja te nalezljive bolezni, kljub temu pa vas bodo v transfuzijskih centrih veseli, če se boste le ravnali po njihovih navodilih. Bistveni pogoji so, da posamezniki, ki se darovanja krvi udeležijo, ne smejo imeti simptomov ali biti v stiku z okuženimi - podrobno so pogoji navedeni na spletnem mestu transfuzijskega centra.


Kako kri darujem v Celjiu?


Kot že rečeno, pri tem je bistveno, da ali počakate na vabilo preko sms-a (česar so verjetno sedaj redni krvodajalci z redko skupino že vajeni) in se nanj odzovete s klicem. Prav tako pa se na odvzem lahko naročite sami s klicem v najbližji transfuzijski center. Po telefonsko preverjenem izpolnjevanju pogojev oziroma izključevanju možnosti okužbe vsem krvodajalcem tudi na triažni kontrolni vstopni točki pred vhodom v prostore, kjer poteka odvzem, izmerijo telesno temperaturo in še enkrat preverijo ustreznost za darovanje krvi.


V transfuzijskem centru Celje redni odvzemi potekajo ob ponedeljkih, torkih in sredah med 7.30 in 10.30. Naročite pa se lahko vsak delovnik od 7.30 do 15. ure.


Zveza študentskih klubov Slovenije podpira akcijo


Čeprav študentski klubi ne bodo mogli organizirati krvodajalske akcije v celoti, zveza ŠKIS vabi k sodelovanju študente in vse druge zainteresirane, ki se bi želeli pridružiti rednim odvzemom ali sicer načrtovanim akcijam. Komunikacijska spodbuda, ki se je bomo skupaj lotili z začetkom naslednjega študijskega leta, 1. oktobra 2021, bo namenjena še intenzivnejšemu spodbujanju in ozaveščanju študentov o pomenu darovanja krvi.


Tudi v našem imenu vabljeni, da častite svojega pol litra nekomu, ki mu/ji bo ne le pomagal pri zdravljenju, ampak morda celo rešil življenje.


Opmerkingen


bottom of page