top of page

Študenti smo vzorni krvodajalci!

Darovati kri pomeni darovati življenje. Študentje to počnemo z veseljem, saj se mnogi zavedamo, da nesreča nikoli ne počiva ter da jo bomo nekega dne morda celo potrebovali sami. Še več, s študentskimi krvodajalskimi akcijami Častim 1/2 litra, ki jih izvajamo po celi Sloveniji, skrbimo, da se nas čim več vključi v to pomembno človekoljubno aktivnost.

Ali ste vedeli, da nas je v zadnji krvodajalski akciji, ki je potekala aprila, kar 1.616 darovalo kri? Sodelovali smo tudi člani KŠOC in bi se radi ob tej priložnosti zahvalili vsem lokalnim študentom, ki ste se z nami odpravili v Transfuzijski center Celje. Tistim, ki še oklevate, pa naj prišepnemo, da je filing, ko častiš pol litra - in to ne da bi odprl denarnico - res odličen!

Darovati kri je veliko dejanje, ki ga ne more opraviti vsak

Morda se zgodi, da boš nekoč prav ti potreboval(a) kri. V tem trenutku pa jo potrebujejo mnogi in če se odločiš, da prispevaš nekaj svoje, kaj lahko komu rešiš življenje. Seveda moraš za to izpolnjevati nekaj pogojev, kot naprimer to, da si v trenutku, ko kri daruješ, dobrega zdravja, tehtaš vsaj 50 kg, v zadnjih mesecih nisi imel(a) večje operacije, v zadnjem letu nisi prejel(a) transfuzije in če v zadnjih treh (moški) oz. štirih (ženske) mesecih nisi daroval(a) krvi. Prav tako krvi ne smeš darovati v primeru nosečnosti, hujšega obolenja srca, če si imel(a) ali imaš kakšno rakavo obolenje, sodiš v rizično skupino za prenos bolezni, imaš sladkorno, ki jo uravnavaš z insulinom ali si v zadnjih dveh tednih preboleval(a) akutrni infekt.

Pred samim darovanjem te zdravniki pregledajo in s pomočjo analize krvi odobrijo ali zavrnejo tvoje darovanje. V primeru odkritja kakšnih bolezni tudi priporočijo primerno zdravljenje.

Sem študent(ka) in želim darovati kri. Ali moram počakati na naslednjo akcijo?

Seveda ne! Če si tokrat zamudil(a) akcijo Častim pol litra, se lahko kot krvodajalec prijaviš tudi samostojno brez naše organizacije. Postopek je enak kot pri organiziranih študentskih akcijah. Po sprejemu in vpisu podatkov izpolniš vprašalnik, opraviš krvni test in pregled pri zdravniku.

Potem sedeš na odvzemni stol, medicinska sestra pripravi vse potrebno za odvzem in namesti iglo v krvno žilo. “Pretok” krvi poteka preko sterilnega pribora iz žile v vrečko, ti pa med tem stiskaš pest, da pretok pospešiš. Ko je vrečica polna, ti odvzamejo še 4 dodatne epruvete krvi, ki služijo za dodatne analize in preizkus ustreznosti, ko je potrebno kri uporabiti. Za nagrado dobiš malico, da pomagaš telesu nadomestiti darovano kri. Poleg tega pa je dobro, da po odvzemu skozi ves dan tudi spiješ čim več vode.

Naslednja akcija “Častim pol litra” bo oktobra, ampak ne skrbite, vas bomo še pravočasno spomnili in vam podali še kakšno pomembno informacijo na temo krvodajalstva. :)

Comments


bottom of page