top of page

Študentska oktobrska krvodajalska akcija

Letošnji oktober študente vse Slovenije ponovno vabi k udeležbi v tradicionalni krvodajalski akciji s sedaj že splošno znanim naslovom ‘Častim pol litra’. Medtem ko je spomladanska splošna akcija bila odpovedana, smo študentje ponovno vabljeni na jesensko. Prvi termin, ki ga v Mariboru organizira medicinska fakulteta, bo potekal petega in šestega oktobra.
Po spomladanski epidemiji, ko je darovanje krvi bilo možno samo preko poziva s strani izvajalcev odvzemov, se oktobra ponovno pričenjajo krvodajalske akcije za študente. Te bodo potekale v prilagojeni obliki, Medicinska fakulteta v Mariboru pa je že razpisala dva dneva, ko bodo študenti lahko darovali svojo kri. Preverite, kaj morate postoriti pred udeležbo in kakšni so pogoji zanjo.


Naročilo na odvzem in pogovor z zdravstvenim osebjem sta pogoj za udeležbo


Krvodajalske akcije pri nas ponovno potekajo, le da v okoliščinam prilagojeni obliki. Tudi za udeležbo v študentski krvodajalski akciji Častim pol litra, ki bo na MF UM potekala 5. in 6. oktobra od 7.30 do 13. ure, bo potrebno slediti navodilom za postopek pred odvzemom:

  1. Zainteresirani študentje svojo udeležbo napovejo s prijavo na telefon Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor 02/321 22 71 ali 041 320796 vsak delovni dan od 7.00 do 15.00 ure.

  2. Po pogovoru z zdravstvenim osebjem se dogovorite za čas prihoda.

  3. Ste pozorni na svoje simptome pred in po udeležbi v krvodajalski akciji.


Za več informacij preverite dogodek ali preverite koledar vseh krvodajalskih akcij.


Običajnim pogojem za darovanje krvi se pridružujejo še “protikoronski”


Vsi, ki ste kri že kdaj darovali, verjetno vsaj okvirno poznate običajne pogoje za darovanje krvi, ki se nanašajo na vaše zdravje, počutje, starost in ustrezno telesno maso, prav tako pa še na nekatere druge dejavnike, ki lahko darovanje preložijo. Med njimi so v aktualni krvodajalski akciji tudi dodatni pogoji, povezani s preprečevanjem širjenja okužb z virusom Covid-19.


Na krvodajalsko akcijo torej ne smemo, če:

  • smo v zadnjih 28 dneh bili v tujini,

  • občutimo simptome, kot so prehlad, kašljanje, kihanje itd.,

  • smo bili v stiku z obolelim ali/in

  • prebolevamo nalezljivo bolezen.

Kaj pa če simptome občutimo po darovanju krvi?

Če simptome občutimo v 14 dneh po odvzemu, o tem obvestimo transfuzijsko službo.


Korono sem že prebolel in danes izpolnjujem vse pogoje darovanja. Se vseeno lahko prijavim?

Kri lahko darujete po zgoraj opisanem postopku, poleg tega pa vse, ki so COVID-19 že preboleli, ZTM vabi k sodelovanju pri zbiranju plazme/krvi za zdravljenje bolnikov.Comments


bottom of page