top of page

Študentska pomladna krvodajalska akcija že poteka po vsej Sloveniji!

Častim pol litra je sedaj že tradicionalna vseslovenska študentska krvodajalska akcija, ki poteka že skoraj desetletje. Darovanje krvi omogočajo transfuzijski centri po vsej državi, študenti pa se jih udeležujejo v velikem številu. Še vedno je priložnost, da se pomladni krvodajalski akciji, ki poteka te dni, pridružiš tudi ti.

Študentje vse Slovenije v aprilu in maju darujejo kri

Organizirano študentsko darovanje krvi bo letos oktobra obeležilo 10. obletnico, v aprilu pa se ga vključno z danes lahko udeležite še v Mariboru, Izoli, na Ptuju, v Krškem, na Jesenicah, v Selnici ob Dravi, Novi Gorici, Kranju in še kje. V Ljubljani je dogodek prestavljen na 21. in 22. maja. Prav tako bodo krvodajalsko akcijo v maju izvedli v Klubu študentov občin Postojna in Pivka. Točne datume in kraje si lahko ogledate v objavi o lokacijah odvzemov.

Na hitro obnovimo pogoje za odvzem

Krvi ne more darovati vsakdo, tudi če to želi. Zadostiti morate naslednjim pogojem:

  • stari morate biti med 18 in 65 let,

  • biti težki vsaj 50 kg,

  • imeti vrednosti hemoglobina vsaj 125 g/l (ženske) ali 135 g/l (moški),

  • imeti krvni tlak pod 180/100 mm Hg,

  • imeti zdravo srce,

  • biti brez povišane telesne temperature,

  • živeti dovolj zdravo, da tvoj način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo.

Več o pogojih in postopku darovanja krvi https://www.ksoc.si/single-post/studenti-smo-vzorni-krvodajalci smo že objavili. Nikar ne pozabite, da je dobro v dnevu, ko kri darujete, kaj kakovostnega pojesti, vnesti dovolj tekočine v obliki vode in nesladkanih čajev ter ne pretiravati s telesno aktivnostjo.

Zakaj darujemo kri?

Namen darovanja krvi je jasen: potrebujemo jo, da nadomestimo večje izgube ob hujših ranah, operacijah, boleznih in drugih neželenih zdravstvenih situacijah. Darovana kri lahko marsikomu reši življenje, tudi nam samim. Zato krvne banke redno skrbijo za zaloge, shranjevanje in distribucijo krvi, darovalci pa imamo možnost, da si v vsakem trenutku ogledajo stanje zalog, preverijo dodatne informacije in spremljajo dogajanje na tem področju pri nas na posebej temu namenjenemu spletnemu mestu Zavoda za transfuzijsko medicino.

Comentários


bottom of page