top of page

Študentsko delo, neplačano uvajanje in odpovedni rok

Prakse slovenskih delodajalcev pri študentskem delu pričajo o različnih kršitvah na področju občasnega in začasnega dela dijakov in študentov, med njimi neplačano uvajanje, pa tudi vsiljene odpovedne roke. Ker se poleti obseg študentskega dela običajno poveča, Sindikat Mladi plus še posebej opozarja na kršitve študentskega dela, ki bi se jim študenti morali zoperstaviti oz. nanje ne bi smeli pristati.

Vir slike: Unsplash

T. i. “korona kriza” je prinesla primanjkljaj na trgu delovne sile tudi v smislu ponudbe študentskega dela. Mnogi študentje, ki jim prihodki preko študentskih napotnic predstavljajo pomemben vir sredstev za preživetje, so delo izgubili. A kljub splošnemu prepričanju, da se je razmeram potrebno prilagoditi, vendar ni smiselno pri tem prekoračiti meja dovoljenega in z zakonodajo predpisanega okvirja občasnega in začasnega dela dijakov in študentov.

Sindikat Mladi plus opozarja: “Neplačano uvajanje in vsiljeni odpovedni roki prepovedani!”

Ena izmed bistvenih razlik med študentskim delom in klasično obliko pogodbe o zaposlitvi je recimo “odpovedni rok”. Ta in druge opredelitve trajanja delovnega razmerja so pri študentskem delu problematične, saj gre za začasno in občasno delo. Sicer je res, da tudi kot študenti lahko vsak trenutek s strani delodajalca prejmemo prekinitev dela, ampak to pomeni, da lahko z delom prekinemo tudi sami. Odpovedni roki so torej v teh okoliščinah izmišljen mehanizem delodajalca, da zadržuje študenta, ki pa mora v primeru pristanka na delo v tem času prejeti tudi ustrezno plačilo.

Na splošno velja, da je študentska napotnica podlaga za študentsko delo in Sindikat Mladi plus odsvetuje podpisovanje dodatnih pogojev in pogodb, vezanih na odpovedne roke ali druge pogoje dela. Poleg tega je pomembno, da je vsako delo, opravljeno s podlago študentske napotnice, plačano po minimalni urni postavki. Neplačano uvajanje je torej v tem primeru delo na črno, na katerega ne bi smeli pristati.

Preverite še druge pravice in dolžnosti iz naslova študentskega dela, o katerih smo že pisali.

Comentários


bottom of page