top of page

Te mika študij v Nemčiji? Fundacija Heinrich Böll podeljuje štipendijo zanj

Štipendije za študente univerz uporabnih znanosti ali umetnostnih smeri za približno 1000 študentov. Aktivnim mladim, ki se delujejo v smeri demokracije, ekologije, solidarnosti in ne-nasilja, je na voljo posebna spodbuda fundacije Heinrich Böll, katere poslanstvo je promocija mladih talentov.

Vir slike: Unsplash, avtor: AC Almelor

Štipendije so namenjene predvsem tujim študentom. Še posebej se fundacija osredotoča na države v in izven EU, predvsem na Vzhodno in Srednjevzhodno Evropo ter Skupnost neodvisnih držav ter skupino MENA (“Middle East and Northern Africa”). Namen fundacije je nadaljevanje študija omogočiti tudi migrantom, ki jim je v interesu v nemčiji zaključiti ali dodiplomski ali podiplomski študij.

Prijave so možne preko spletnega portala za dodiplomski ali magistrski študij in za doktorante. Prijave so za našo regijo odprte do 1. marca 2020.

Podpora študentom s pozitivnim odnosom do Zelenih projektov fundacije

Fundacija se osredotoča na demokratizacijo skozi spodbude mladim, da se odločajo za odgovorno in aktivno delovanje na področjih, kot so politika, znanost in družba. Zato imajo večjo prednost pri prijavi tisti, ki izkazujejo določeno aktivnost na projektih, povezanih s poslanstvom fundacije. Zato je eno od bistvenih meril pri izbiri kandidatov in kandidatk predvsem družbeno udejstvovanje, ki ga je potrebno dokazovati z ustreznimi dokumenti.

Za pridobitev štipendije je potrebno tudi priporočilo profesorja in obvladovanje nemščine

Poleg ostalih obrazcev je potrebno na portalu za prijavo oddati tudi priporočilo predavatelja. Za izbirni postopek in samo pridobitev štipendije pa je pomembno še dobro znanje nemščine. Izbirni postopek se namreč nadaljuje z intervjujem (ki lahko poteka v bližini kraja bivanja ali po telefonu) in zaključi z izbirno delavnico v Berlinu. Znanje nemščine morate dokazovati z nivojem B2 preizkusa „TestDaF“ ali nivojem DSH2 preizkusa „Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang“.

Programe, za katere fundacija namenja štipendije, in drug podrobnosti najdete neposredno na spletnem mestu fundacije.

Comments


bottom of page