top of page

Študij v Veliki Britaniji? Zakaj pa ne!

Izobraževanje v tujini je ena od izbir, za katero se lahko odločimo že na prehodu iz srednješolske v prvostopenjsko bolonjsko raven. Če razmišljate o študiju v VB, je morda čas, da si preberete, kako in kje do vseh potrebnih informacij.


Vir slike: Unsplash


Študij na eni najvišje rangiranih univerz v svetovnem merilu kot odskočna deska za uspešno kariero


Mednarodno priznane univerze z inovativnim izobraževalnim pristopom navdušujejo mnoge (bodoče) študente. Izobraževanje na enem od njihovih programov omogoča dostope do svetovno vodilnih raziskav, odskočno desko za razvoj kariere (tudi po študiju) ter druge prednosti nepozabnega študijskega doživetja.


Kam se obrniti pri iskanju programa?


Možnosti izobraževanja v VB so različne. Podate se lahko na dodiplomske, višješolske, podiplomske ali doktorske študije. Pri izboru bodite predvsem pozorni na predmetnike, pa tudi odnos do študentov. Prav tako vam bodo koristile informacije o kariernih možnostih po zaključku študija, ki jih lahko razberete in zaposlenosti tistih, ki so izbrane programe že zaključili.


Bolj akademsko aktivne bo zanimala tudi vključenost izbranih fakultet v raziskovalne projekte, tiste, ki se v tujino podajajo na podlagi športne ali druge profesionalne aktivnosti, pa si lahko ogledajo tudi izbirne vsebine, ki jih ob študiju še nudijo izbrane institucije. Izbirate lahko med več kot 160 univerzami, vse pomembne informacije pa najdete na spletni strani British Council. Britanski izobraževalni sistem vam ponuja tudi svetovalne agente za izbor in vpis na primerno fakluteto. Na voljo imate agente, ki zastopajo posamezne ali pa več univerz. Najbolje je, da jih izberete po vaših interesih glede programov, ki vas zanimajo.


Finančni del študija


Študij v Veliki Britaniji ni brezplačen. Medtem ko je povprečna cena dodiplomskega študija okrog 22.000 funtov, za podiplomskega v povprečju študentje odštejejo 17.000 funtov. Slednjega lahko tudi skrajšate, zato je lahko tudi cenovno in karierno ugodnejši. Poleg šolnine je treba poskrbeti še za pokrivanje življenjskih stroškov, ki v Londonu znašajo med 1300 in 1400 funti, zunaj prestolnice pa od 900 do 1300 funtov.


Za vsaj delno pokrivanje študijskih stroškov vam v VB ponujajo tudi štipendije in druge oblike finančne pomoči. Lahko pa se ob študiju odločite tudi za delo, ki vam ga v državi gostiteljici omogoči že študentska viza in zato zanj kot tujci ne potrebujete posebnega dovoljenja. Realen čas, ki ga lahko porabite za delo ob povpečnem študijskem programu, je približno dvajset ur tedensko. Svojo štipendijo ali druge dodatne informacije, povezane s financiranjem stroškov študija v VB lahko poiščete tudi na spletni strani British Council.


Comments


bottom of page