top of page

Študijske počitnice - čas za možganski počitek

Danes je prvi uradni dan študijskih počitnic. Že veste, kaj boste počeli? Šli na morje? Potovali? Delali? Gulili zvezke in knjige za jesensko izpitno obdobje? Vsega po malo? Strokovnjaki pravijo, da je po intenzivnem kognitivnem naporu počitek nuja. Naj vas poskusimo v to prepričati …

Vsem, ki ste si v petek, 14. 7. 2017, globoko oddahnili, saj je bilo pomladno izpitno obdobje končno za vami, naj damo eno petko. Ja, to z roko, pet prsti … ne oceno … ddd. Saj vemo, da je za pozitivno potrebna najmanj 6 in verjamemo, da ste dosegli tudi kaj več.

Kakorkoli, tisti, ki vam je uspelo in tisti, ki nam morda ni, se lahko - ali pa se celo moramo sedaj malo oddahniti in dati možgane na pašo. Ker prepih v glavi koristi, da si naše sive celice opomorejo in zopet začnejo delovati kreativno ter uspešno. Kaj so torej koristi študijskih počitnic - nobene šale, tole je čisto zares.

Kako študijske počitnice lahko koristijo našim kognitivnim sposobnostim?

1. Povečajo našo kreativnost.

Če svoje sive celice preveč treniramo v eno smer, se tam tudi “zataknejo”. Kot da bi se navadili vedno hoditi po isti poti in čeprav bi nam ponudili krajšo, je ne bi opazili, saj smo prve tako navajeni. Se vam je že zgodilo?

2. Mentalni počitek je dober za splošno zdravje.

Prevelika zavzetost za vedno iste probleme nam lahko prinese ogromno stresa, ta pa nam škodi tako psihično kot tudi fizično. Ko damo skrbi na stran, se lažje sprostimo in si tako opomoremo tudi telesno.

3. Možgani končno spet normalno delajo!

Morda se vam je celo zgodilo, da ste po tednih intenzivnega učenja postali čisto drugačni, povedi so se vam zapletale, v pogovoru s prijateljem so vam misli tavale po svoje … no, mogoče pa so vaši možgani samo bili preobremenjeni in si boste po nekaj dneh počitka zopet postali bolj podobni.

4. Lažje in hitreje boste pomnili.

… in si kaj tudi zapomnili. To je pa osnova za učenje, kajne? Spočiti možgani lažje in hitreje gradijo nove nevronske povezave, ki vam pomagajo povezovati in pomniti snov. Zato je dobro, da kljub preostalim izpitom, ki vas še čakajo jeseni, ne skočite takoj za knjige.

5. Bolj boste srečni.

Kot smo že prej omenili, manj stresa in skrbi je bolje za naše splošno počutje. Zato se potrudimo odmisliti zoprne misli in uživajmo v prostih trenutkih, da bomo dosegli tisto, kar je dandanes mnogim nedosegljivo: osebno srečo in zadvoljstvo.

Pa lepe študijske počitnice vsem!

Comments


bottom of page