top of page

Teorija Holland ti pomaga odkriti tvoj interesni tip

Leto za letom so generacije zaključnih razredov osnovne šole ali letnikov gimnazij postavljene pred izbiro prihodnosti. Vsak ne ve, kaj bi rad počel čez pol desetletja in odločitev je zato še težje sprejeti. Na srečo pri tem lahko pomaga Hollandova teorija, s katero odkrijemo, kateri je naš interesni tip.

Vir slike: Unsplash


Hollandovih šest interesnih tipov


Ljudje se razlikujemo ne le po izgledu, temveč tudi po načinu razmišljanja in dojemanja sveta okrog nas. Pravimo, da ima vsakdo svoj “prostor pod soncem”, kar nenazadnje lahko pomeni tudi, da za vsakega od nas obstaja okolje, v katerem lahko najbolj zablestimo. Super je, če torej najdemo delo, ki nas bo dovolj zanimalo, da se bomo pri opravljanju le-tega dobro počutili in posledično pri njem bili tudi uspešni.


Ameriški psiholog John Holland je zato uvedel šest interesnih tipov, v katerih se lahko najdemo. V večini od nas je kombinacija večih, če ugotovimo, kateri so, pa lažje izberemo svojo poklicno smer.

  1. Realističen interesni tip predstavlja posameznike, ki se znajdejo pri delu z rokami. Ukvarjajo se z oprijemljivim; stroji, orodji, pa tudi živimi bitji - rastlinami in živalmi. Najraje so na prostem.

  2. Raziskovalni interesni tip ste, če stalno kaj opazujete, primerjate, analizirate in uspešno rešujete probleme, ki so predmet vaših “raziskav”.

  3. Poznamo tudi umetniški interesni tip, v katerem se znajdejo ustvarjalne in intuitivne osebe z veliko kreativnosti ter domišljije. Te osebe ne marajo zunanjih omejitev in potrebujejo svojo ustvarjalno svobodo.

  4. Socialni interesni tip nakazuje na pozitiven odnos do dela z ljudmi ter nastopanja v smislu informiranja, predstavljanja, tudi poučevanja ali zdravljenja.

  5. Tudi podjetniški interesni tip je nagnjen k delu z ljudmi. Le da se osredotoča bolj na vodenje in prepričevanje za namene doseganja ekonomskih koristi.

  6. Poznamo pa tudi ljudi, ki jim je v veselje opravljati administrativna dela, kot so uradniški postopki, delo s podatki, predvsem pa jim ustreza, da sledijo navodilom. Tem osebam pripišemo konvencionalni interesni tip.


Naj izbira poklica sledi prevladujočemu interesnemu tipu


Opisi interesnih tipov, ki jih je za namene ugotavljanja interesnega tipa pripravil dr. Holland, nam pomagajo najti našo poklicno smer. Res je, da redkokdo ustreza samo enemu interesnemu tipu, a običajno lahko vsakomur pripišemo vsaj prevladujoče tri, predvsem pa prepoznamo, kateri so najbolj oddaljeni. Glede na vse skupaj nato lažje izberemo poklic, s katerim bomo na dolg rok najbolj zadovoljni. Bi se radi preizkusili tudi sami? Preverite, kateri interesni tipi vam najbolje ustrezajo in si z rezultatom pomagajte pri odločitvi za svojo prihodnost.


Comentarios


bottom of page