top of page

Tudi to poletje destinacije za potovanja izbirajmo pazljivo

Že od lani smo vajeni, da težko sploh kam gremo, kaj šele, da bi ob prihodu na ciljno destinacijo lahko počeli vse tisto, kar je pred koronavirusno epidemijo bilo popolnoma običajno. Šli v muzeje ali vodne parke. Raziskovali kulturo in zgodovino. Se vozili z lokalnim javnim prometom. Dihali brez ovire mask. Poleg tega, kaj sploh lahko počnemo v ciljni državi, je pri potovanjih v tujino vedno potrebno preveriti še aktualne domače pogoje za vrnitev. Sploh če imamo kmalu že nove načrte, na primer začetek študijskega leta.


Vir slike: Unsplash


Pri izbiri ciljne destinacije pozornost posvetiti tudi razmeram v zvezi z virusom COVID-19


Se v ciljni državi virus intenzivno širi? Se intenzivno širi v vaši bližnji okolici? Boste lahko med potovanjem ostali v zadostni razdalji od ostalih ljudi? Je kdo od vaših bližnjih ali oseb, s katerimi boste potovali, med rizičnimi osebami, kar se tiče okužbe s koronavirusom?


Na vse to si je dobro odgovoriti, preden kam gremo, saj verjetno ni naš cilj zboleti ali, še huje, okužiti ljudi okrog sebe. Še en razlog, zakaj se osredotočiti na države oz. destinacije, ki niso na rdečem seznamu, je tudi to, da nam po vrnitvi iz take države ni potrebno v karanteno. Pa ne odmahnite takoj z roko, rekoč: “Ah, saj so pa vse rdeče,” saj ponekod kot rdeči veljajo samo deli držav, nekatere administrativne enote pa še vedno nimajo visokega tveganja za okužbo, zato se iz njih lahko vrnete brez kakšnih posebnih pogojev.


Npr. tudi če Španija ima večji del celinskih administrativnih enot v “rdeči”, so lahko bolj oddaljene lokacije, kot na primer otoki, še “ne-rdeči” - ampak to ni nujno pravilo, zato aktualne podatke vedno preverite!

Ali lahko sploh potujemo necepljeni?


Center za kontrolo in preventivo pred nalezljivimi boleznimi v ZDA svetuje vsem državljanom, da se naj necepljeni ne odpravljajo na pot. Pri nas je seveda potovanje brez cepljenja še vedno možno, vendar pa le dobro preverite, kakšni so pogoji v tujini. Verjetno kljub cepljenju ne boste mogli uporabljati javnih površin (in prometa) nezaščiteni. Nošnja mask preko nosu je ne le še vedno zahtevana v večini držav, nekatere celo predpisujejo, kakšne te morajo biti.


V nekaterih državah ob prihodu za necepljene pričakujejo teste ali predpišejo karanteno. Te omejitve običajno veljajo tudi v primeru študijskih obiskov, izmenjav in drugih organiziranih mednarodnih študijskih aktivnosti, zato se nanje le dobro pripravite in preverite najaktualnejše dogajanje v zvezi s koronavirusom tako pri nas kot tam, kamor gremo. Ob tem ne pozabimo niti na tranzitne države.


Pa srečno in zdravo pot vsem, ki se boste nanjo odpravili!Slika:
Comments


bottom of page